Anders Palmqvist, Om varför bränsleceller håller på att ta fart på riktigt - Solcellskollen
Anders Palmqvist, professor i materialkemi på Chalmers.

Anders Palmqvist, Om varför bränsleceller håller på att ta fart på riktigt

Man har länge pratat om bränsleceller och vätgas. Redan 2003 höll George W Bush sitt årliga State of the union-tal, där han pekade ut vätgas och bränsleceller som en nyckelteknik för framtiden och spådde att de barn som föddes då skulle ha en bränslecellsbil som sin första bil. (2003 var för övrigt samma år som en viss Elon Musk köpte Tesla.) Trots att utvecklingen inom elbilar sen dess vida har överträffat bränslecellsutvecklingen finns det idag en hel del som tyder på att bränsleceller håller på att ta fart på riktigt.

I det tjugosjätte avsnittet av Solcellskollens podcast pratade vi om just möjligheterna och utmaningarna med bränslecellstekniken. Gäst är Anders Palmqvist, vicerektor och professor i materialkemi på Chalmers som de senaste åren har ägnat en stor del av sin forskning åt att utveckla katalysatorer för bränsleceller fria från den sällsynta och dyra metallen platina.

I avsnittet pratade vi om applikationer där bränsleceller har unika tekniska fördelar och om hur vägen för att få ner teknikens kostnader ser ut. Vi resonerade även kring om huruvida bränsleceller har hittat en storskalig nischmarknad i form av gaffeltruckar som köps av Walmart och Amazon, och vad det är som fick Sydkoreas president att i januari gå ut med att de fram till 2040 ska ha producerat över 6 miljoner bränslecellsbilar.

Du kan lyssna på avsnittet i Acast, Apple, Spotify, eller genom att ladda ner avsnittet här. Om du gillar vad du lyssnar på så får du jättegärna lämna ett betyg eller omdöme i iTunes eller den poddapp du lyssnar i!

Av Erik Wallnér

wallner@solcellskollen.se

Publicerad July 17, 2019

Följ gärna vårt nyhetsbrev för att en gång i månaden ta del av nya blogginlägg och andra nyheter från solcellsvärlden!

Relaterade inlägg

På Solcellskollen kan du jämföra leverantörer baserat på andras omdömen, ta fram en solcellskalkyl för din bostad, eller läsa senaste nytt om solceller. Helt enkelt ditt hjälpmedel inför en solcellssatsning!