Solcellskollen använder cookies i syfte att erbjuda en mer användarvänlig upplevelse. Genom att klicka eller navigera på sidan accepterar du insamling av denna information. För mer information, se våra användarvillkor.

20 februari 2018

blogintropicDet åttonde avsnittet av Solcellskollens podcast gästades av Anders Mannikoff. Anders är VD för Herrljunga Elektriska och samtalet blev en svindlande genomgång av elnätets dåtid – och framtid – sett ur perspektivet från Herrljungas lokala energibolag.


Under de senaste hundra åren har elnätet varit i centrum för Sveriges modernisering. Från de “belysningsnät” (hörde jag mikronät?) man byggde ut i städerna i början av 1900-talet, till efterkrigstidens storskaliga högspänningsnät som möjliggjorde distribution av el från vattenkraftverken i norr, till storstäderna i syd – till idag, och begynnelsen av ett distribuerat elnät, där slutanvändarna inte längre bara konsumerar el, utan även genererar el.

Anders Mannikoff visade sig vara den ultimata guiden för att beskriva denna utveckling. Han råkar inte bara vara en VD från ett lokalt energibolag med unik koll på sin teknikhistoria, utan även någon med en stor nyfikenhet över vad som komma skall.

Avsnittet rekommenderas extra för insikt i den färska studie som forskare på Uppsala Universitet gjorde på just Herrljungas elnät, där man studerade hur en solelproduktion på 30% av elanvändningen skulle påverka elnätet.


Du lyssnar här för webbläsare och Android, här för Apple, och här kan du ladda ner avsnittet. Gillar du vad du hör får du mer än gärna skriva ett omdöme i iTunes!

–Erik Wallnér

Dela på sociala medier:

Skriv gärna upp dig för vårt nyhetsbrev för fler liknande texter!