Björn Sandén, Om tekniska lösningar för 10 miljarder människor - Solcellskollen
Professor Björn Sandén på sitt kontor på Chalmers.

Björn Sandén, Om tekniska lösningar för 10 miljarder människor

Solcellskollens 29:onde poddavsnitt gästas av en poddbekanting, Björn Sandén. Björn är professor i innovation och hållbarhet på Chalmers, och gästade även Solcellskollens allra första poddavsnitt.

I det första avsnittet med Björn pratade vi om solceller; om potentialen, om begränsningarna och utvecklingen i Tyskland under 90- och tidigt 00-tal som sedermera skulle leda till att det finns relativt billiga solceller, världen över. I detta avsnitt breddar vi perspektivet och pratar om teknisk utveckling i bredare bemärkelse.

I avsnittet berättar Björn om hur han går till väga när han utvärderar potentialen och miljöbegränsningarna med elbilar. Vi resonerar kring framtidens elnätinfrastruktur och pratar om hur den optimala vägen kanske inte är den mest framkomliga. Vi pratar även om hur biomassa kan komma att användas i framtidens energisystem, och går igenom de sektorer som lär bli svårast att ställa om.

Ja, helt enkelt ett mycket späckat avsnitt om teknikens potential och tillvägagångssätt för att vi ska kunna leva 10 miljarder människor inom planetens gränser. God lyssning!

Du kan lyssna på avsnittet i Acast, Apple, Spotify, eller genom att ladda ner avsnittet här. Som vanligt får du jättegärna lämna ett betyg eller omdöme i iTunes om du gillar vad du lyssnar på!

Av Erik Wallnér

wallner@solcellskollen.se

Publicerad September 11, 2019

Följ gärna vårt nyhetsbrev för att en gång i månaden ta del av nya blogginlägg och andra nyheter från solcellsvärlden!

Relaterade inlägg

På Solcellskollen kan du jämföra leverantörer baserat på andras omdömen, ta fram en solcellskalkyl för din bostad, eller läsa senaste nytt om solceller. Helt enkelt ditt hjälpmedel inför en solcellssatsning!