Christina Bu, ordförande i den norska elbilföreningen.
  1. Elbilar
  2. Solcellskollens podcast

Christina Bu, Om hur Norge blev världens bästa land för elbilar

15 augusti 2019

Av Erik Wallnér (wallner@solcellskollen.se)

Om man tittar på en lista över var i världen det säljs störst andel elbilar, står ett land före alla andra — Norge. Och utvecklingen är svindlande: under 2018 var 1 av 3 nysålda norska bilar elbilar, och räknar man in laddhybrider så var man uppe på 50%. (I Sverige, trean på listan, var 8% av nysålda bilar laddbara varav endast 2% rena elbilar.) Hittills i år är ungefär varannan ny bil i Norge en elbil!

I Solcellskollens tjugosjunde podd gästades vi av Christina Bu, ordförande för den norska elbilföreningen, för att höra om just det norska elbilfenomenet och — inte minst — vilka lärdomar andra länder kan dra.

I avsnittet pratade vi om de utmaningar som har uppstått i Norge i takt med att elbilar blivit en massmarknad, varför begreppet räckviddsångest ersatts av “laddångest” och vilken typ av elbilmodeller som krävs för att nå 100% nybilsförsäljning till 2025. (Ja, förutom Teslas Model 3 då, som i nuläget är Norges i särklass populäraste elbilmodell.)

Du kan lyssna på avsnittet i Acast, Apple, Spotify, eller genom att ladda ner avsnittet här. Som vanligt får du jättegärna lämna ett betyg eller omdöme i iTunes om du gillar vad du lyssnar på!

Relaterade inlägg

  1. En elbil med laddkabeln ikopplad

    Vad kan man tjäna på att ladda elbilen på solel — och hur funkar det?

    1. Batterier
    2. Elbilar
Solcellskollens logotyp

På Solcellskollen kan du jämföra leverantörer baserat på andras omdömen, ta fram en solcellskalkyl för din bostad, eller läsa senaste nytt om solceller. Helt enkelt ditt hjälpmedel inför en solcellssatsning!