Emma Nehrenheim, Om att tillverka världens grönaste batterier - Solcellskollen
Emma Nehrenheim, miljö- och hållbarhetschef på Northvolt.

Emma Nehrenheim, Om att tillverka världens grönaste batterier

De flesta av oss som gillar förnybar el och elbilar sätter stor tilltro till batterier, och i synnerhet till litiumjonbatterier. Tanken är att billigare och mer högpresterande batterier både ska sätta ordentlig fart på elbilsmarknaden och möjliggöra kostnadseffektiva sätt att få in stora andelar förnybar el i elsystemet.

Som med det mesta finns det dock en baksida, och i fallet med batterier är en av de stora utmaningarna att producera dem på ett hållbart sätt.

I poddens sjuttonde avsnitt satt vi därför ner med Emma Nehrenheim. Emma är miljö- och hållbarhetschef på batteriföretaget Northvolt och en av de som tänkt absolut mest och hårdast på detta med hållbar batteriproduktion. (Northvolts vision är att tillverka “världens grönaste batterier”.)

I avsnittet pratade vi om några av de miljöaspekter som nästan alltid dyker upp när det pratas batterier: finns det tillräckligt av de metaller som krävs till batterierna? Kan de utvinnas på ett juste sätt? Hur ser det ut med återvinningen? Och stämmer det verkligen att batteriproduktion ger upphov till så pass mycket koldioxid att man lika gärna kan köra vidare i sin gamla dieselbil? (Spoiler alert: nej.)

Givetvis pratade vi även om hur det går med bygget av Northvolts gigantiska batterifabrik utanför Skellefteå och i Västerås.

Du kan lyssna på podden i Acast, Apple, Spotify, eller genom att ladda ner avsnittet här. Som vanligt får du jättegärna lämna ett betyg eller omdöme i iTunes om du gillar vad du lyssnar på.

Av Erik Wallnér

wallner@solcellskollen.se

Publicerad September 20, 2018

Följ gärna vårt nyhetsbrev för att en gång i månaden ta del av nya blogginlägg och andra nyheter från solcellsvärlden!

Relaterade inlägg

  1. Om planerna kring vehicle-to-grid med Alexandra Österplan från Nissan

På Solcellskollen kan du jämföra leverantörer baserat på andras omdömen, ta fram en solcellskalkyl för din bostad, eller läsa senaste nytt om solceller. Helt enkelt ditt hjälpmedel inför en solcellssatsning!