Solcellskollen använder cookies i syfte att erbjuda en mer användarvänlig upplevelse. Genom att klicka eller navigera på sidan accepterar du insamling av dessa.

Erik Dölerud, Modvion

Erik Dölerud, Om att bygga 150 meter höga vindkraftstorn — av trä

Liksom mycket annat i världen tenderar även vindkraftverk att bli större och större. På 40 år har vindkraftsbranschen gått ifrån att ta fram vindkraftsturbiner på ca 30 kW, till dagens snurror som kan vara över 4 000 kW — alltså över 100 gånger större. Större turbiner innebär större rotorblad, vilket i sin tur innebär högre torn.

Och med det kommer utmaningar.

I poddens nittonde avsnitt satt vi ner Erik Dölerud, teknikchef på Göteborgsföretaget Modvion. Modvion har tagit sig an den spektakulära utmaningen att bygga 150 meter höga vindkraftstorn i trä. Och resultatet är en teknik som är lämpad för att bygga vindkraftverk mer modulärt (en utmaning med dagens vindkraftverk är ofta att transportera komponenterna), högre, och med lägre miljöpåverkan.

En skiss av Modvions vindkraftstorn. Bild: Modvion

I avsnittet pratade vi givetvis om träbyggnation och om varför utvecklingen går mot högre och högre vindkraftverk. (Förutom att det innebär en kostnadsbesparing att bygga större kraftverk finns andra fördelar, kan du gissa vilka?) Avsnittet kom även att handla om teknikens möjligheter och begränsningar, i största allmänhet.

Du kan lyssna på podden i Acast, Apple, Spotify, eller genom att ladda ner avsnittet här. Som vanligt får du gärna lämna ett betyg eller omdöme i iTunes om du gillar vad du lyssnar på.

Av Erik Wallnér

@erikwallner

2018 M11 20

Skriv upp dig för vårt månadsbrev för att få liknande artiklar i din mejlkorg!

Nyfiken på solceller?

Registrera dig gärna för vårt månadsbrev med nyheter från solcellsvärlden!