Fredrik Hannerz, chef för avdelningen för EU:s utsläppshandel på Naturvårdsverket.
  1. Det förnybara energisystemet
  2. Solcellskollens podcast

Fredrik Hannerz, Om hur EU:s utsläppshandel blev att räkna med

8 oktober 2019

Av Erik Wallnér (wallner@solcellskollen.se)

“Handeln med utsläppsrätter har havererat”, och “Handeln med utsläppsrätter är verkningslös”. För bara några år sedan var detta vanliga rubriker i svensk press och det var tydligt att syftet med EU:s system för handel med utsläppsrätter — att möjliggöra en omställning till ett energisystem med låga koldioxidutsläpp — dittills hade misslyckats.

Men så i slutet av 2017 hände något. Sen dess har priset på att släppa ut ett ton koldioxid mer än tredubblats, till en nivå på runt 25 euro per ton. Och de stigande priserna på koldioxid är sannolikt en av de viktigaste anledningarna till att kolkraft i nuläget snabbt fasas ut i Europa.

I poddens tjugonionde avsnitt satt vi ner med Fredrik Hannerz, chef för enheten för utsläppshandel på Naturvårdsverket, för att prata om just EU:s system för handel med utsläppsrätter. Vi pratade om hur systemet har gått ifrån att vara hånat, till att vara en av de allra viktigaste trenderna för omställningen av energisystemet i Europa.

Fredrik berättade även om “The Swedish Proposal” som har pekats ut som den viktigaste anledningen till att priser på att släppa ut koldioxid har gått upp (och som har potential att bli Sveriges största genom tiderna insats vad gäller att få ner utsläppen). Vi resonerade även om aktuella frågor såsom Preems föreslagna raffinaderi i Lysekil och dess påverkan på koldioxidutsläpp i Europa, och om hur EU:s handelssystem i förlängningen kan användas för att möjliggöra negativa utsläpp.

God lyssning!

PS. Har du någon drömgäst till podden? Vad borde vi prata mer om? Är det något vi kan förbättra? Vi vill jättegärna få din feedback om podden, och har därför lagt upp ett feedbackformulär här. Vi blir mer än glada om du vill fylla i det och därmed hjälpa oss att göra en bättre podd. Stort tack på förhand! DS.

Du kan lyssna på avsnittet i Acast, Apple, Spotify, eller genom att ladda ner avsnittet här.

Relaterade inlägg

Solcellskollens logotyp

På Solcellskollen kan du jämföra leverantörer baserat på andras omdömen, ta fram en solcellskalkyl för din bostad, eller läsa senaste nytt om solceller. Helt enkelt ditt hjälpmedel inför en solcellssatsning!