Fredrik Hedenus, energi- och miljöforskare på Chalmers.
  1. Det förnybara energisystemet
  2. Solcellskollens podcast

Fredrik Hedenus, Om vad FN:s klimatpanel egentligen säger om kärnkraft

12 mars 2019

Av Erik Wallnér (wallner@solcellskollen.se)

Inte sällan görs det uttalanden från olika håll om vilka energitekniker som det borde satsas på. Nu senast har frågan om kärnkraft debatterats flitigt i svenska medier (här, här och här) efter att FN:s klimatpanel i höstas kom med en rapport om olika sätt att klara 1,5-gradersmålet, och där de flesta scenarierna innebar en ökning av just kärnkraft.

Men kan man säga att FN:s klimatpanel förespråkar en satsning på kärnkraft?

I det tjugoandra avsnittet av Solcellskollens podcast intervjuades Chalmersforskaren Fredrik Hedenus med detta som frågeställning, och där vi pratade om hur elsystem med kärnkraft står sig kostnadsmässigt mot helt förnybara elsystem. Vi pratade även i allmänhet om svårigheterna med att modellera olika typer av elsystem och förutse deras kostnader.

Fredrik berättade avslutningsvis om varför han tror på en framtid där vi i allt större grad kopplar ihop Europas elsystem.

Du kan lyssna på avsnittet i Acast, Apple, Spotify, eller genom att ladda ner avsnittet här. Som vanligt får du jättegärna lämna ett betyg eller omdöme i iTunes om du gillar vad du lyssnar på!

Relaterade inlägg

Solcellskollens logotyp

På Solcellskollen kan du jämföra leverantörer baserat på andras omdömen, ta fram en solcellskalkyl för din bostad, eller läsa senaste nytt om solceller. Helt enkelt ditt hjälpmedel inför en solcellssatsning!