Joakim Widén, solcellsforskare på Uppsala universitet, på sitt kontor
  1. Det förnybara energisystemet
  2. Solcellskollens podcast
  3. Solcellsutveckling och forskning

Joakim Widén, Om potentialen för svensk solel

3 januari 2019

Av Erik Wallnér (wallner@solcellskollen.se)

Det har varit ett bra år för solcellsforskaren Joakim Widén.

I april fick han Svensk Solenergis pris Årets prestation för sin forskning på hur man kan integrera solel i elsystemet. Han har blivit utsedd till professor på Uppsala universitet. Och på den årliga Solelmässan i slutet av november var han en av huvudtalarna.

I samband med Solelmässan passade vi på att besöka Joakim på Ångströmslaboratoriet för att spela in det tjugonde avsnittet av Solcellskollens podcast. (Det börjar bli en tradition, vi spelade även in ett avsnitt på förra årets mässa.)

Avsnittet kom att handla om hur mycket solceller elnätet “klarar av”, om hur solceller samspelar med andra förnybara energitekniker, och utmaningen i att solen inte är speciellt pålitlig så här års — ja, ett avsnitt om potentialen för svensk solel helt enkelt.

PS. Här finns en beskrivning av den omtalade “ankkurvan”, som uppstår vid höga andelar solel, och som vi pratade om vid minut 13 i avsnittet. DS.

Du kan lyssna på podden i Acast, Apple, Spotify, eller genom att ladda ner avsnittet här. Som vanligt får du gärna lämna ett betyg eller omdöme i iTunes om du gillar vad du lyssnar på.

Relaterade inlägg

Solcellskollens logotyp

På Solcellskollen kan du jämföra leverantörer baserat på andras omdömen, ta fram en solcellskalkyl för din bostad, eller läsa senaste nytt om solceller. Helt enkelt ditt hjälpmedel inför en solcellssatsning!