Jonas Corné, Om varför data är framtiden för storskalig sol- och vindkraft - Solcellskollen

Solcellskollen använder cookies i syfte att erbjuda en mer användarvänlig upplevelse. Genom att klicka eller navigera på sidan accepterar du insamling av dessa.

Jonas Corné, VD och medgrundare av Greenbyte

Jonas Corné, Om varför data är framtiden för storskalig sol- och vindkraft

Jonas Corné är VD och medgrundare för Göteborgsföretaget Greenbyte och tillika gäst i Solcellskollens tjugofemte poddavsnitt. Greenbyte hjälper de som driver stora vind- och solcellsparker att samla in och dra lärdomar från all den data som de genererar — t.ex. för att kunna svara på frågan om produktionen i en anläggning motsvarar det som man har betalat för.

(Alla som har gått igenom processen att skaffa solceller vet att det inte är helt lätt att avgöra om man fått den elproduktion som man räknat med. Från år till år varierar solinstrålning och därmed solelproduktion. Och i varje ögonblick har anläggningsstorlek, väder, solens vinkel och väderstreck, och temperatur, alla betydelse för hur mycket el man får ut.)

I avsnittet pratade vi om Greenbytes resa från ett startupföretag med några få kunder inom den svenska vindkraftsbranschen till ett globalt företag som samlar data från ungefär 2% av världens solcells- och vindkraftproduktion. Vi pratade även om hur solcellsparker och vindkraftverk underhålls, varför hela branschen pratar data, och framtiden inom storskalig förnybar elproduktion!

Du kan lyssna på avsnittet i Acast, Apple, Spotify, eller genom att ladda ner avsnittet här. Som vanligt får du jättegärna lämna ett betyg eller omdöme i iTunes om du gillar vad du lyssnar på!

Av Erik Wallnér

@erikwallner

2019 M06 13

Följ gärna vårt nyhetsbrev för att en gång i månaden ta del av nyheter om solceller och förnybar energi!

Relaterade inlägg

På Solcellskollen kan du jämföra leverantörer baserat på andras omdömen, ta fram en solcellskalkyl för din bostad, eller läsa senaste nytt om solceller. Helt enkelt ditt hjälpmedel inför en solcellssatsning!