Jonas Corné, VD och medgrundare av Greenbyte.
  1. Solcellskollens podcast
  2. Solcellsparker

Jonas Corné, Om varför data är framtiden för storskalig sol- och vindkraft

13 juni 2019

Av Erik Wallnér (wallner@solcellskollen.se)

Jonas Corné är VD och medgrundare för Göteborgsföretaget Greenbyte och tillika gäst i Solcellskollens tjugofemte poddavsnitt. Greenbyte hjälper de som driver stora vind- och solcellsparker att samla in och dra lärdomar från all den data som de genererar — t.ex. för att kunna svara på frågan om produktionen i en anläggning motsvarar det som man har betalat för.

(Alla som har gått igenom processen att skaffa solceller vet att det inte är helt lätt att avgöra om man fått den elproduktion som man räknat med. Från år till år varierar solinstrålning och därmed solelproduktion. Och i varje ögonblick har anläggningsstorlek, väder, solens vinkel och väderstreck, och temperatur, alla betydelse för hur mycket el man får ut.)

I avsnittet pratade vi om Greenbytes resa från ett startupföretag med några få kunder inom den svenska vindkraftsbranschen till ett globalt företag som samlar data från ungefär 2% av världens solcells- och vindkraftproduktion. Vi pratade även om hur solcellsparker och vindkraftverk underhålls, varför hela branschen pratar data, och framtiden inom storskalig förnybar elproduktion!

Du kan lyssna på avsnittet i Acast, Apple, Spotify, eller genom att ladda ner avsnittet här. Som vanligt får du jättegärna lämna ett betyg eller omdöme i iTunes om du gillar vad du lyssnar på!

Relaterade inlägg

  1. Per Sandbergs solpark med solföljare i Alingsås.

    Uppfinnaren Per om hur han byggde en egen solpark med solföljare

    1. Solcellsparker
Solcellskollens logotyp

På Solcellskollen kan du jämföra leverantörer baserat på andras omdömen, ta fram en solcellskalkyl för din bostad, eller läsa senaste nytt om solceller. Helt enkelt ditt hjälpmedel inför en solcellssatsning!