Linda Burenius Magnusson, Om potentialen och utmaningarna för svensk vindkraft - Solcellskollen
Linda Burenius Magnusson från OX2

Linda Burenius Magnusson, Om potentialen och utmaningarna för svensk vindkraft

Foto: OX2

Svensk vindkraft går som tåget: på fyra år förväntas elproduktionen från vindkraft nästan fördubblas jämfört med dagens årsproduktion på ca 20 TWh. (20 TWh motsvarar ungefär 15% av svensk elförbrukning.) Dessutom behöver vindkraft inte längre subventioner för att fortsätta byggas ut, enligt branschorganistaionen.

I poddens tjugotredje avsnitt satt vi ner med Linda Burenius Magnusson, ordförande i branschorganisationen Svensk Vindenergi, för att prata om just utvecklingen och utmaningarna inom vindkraftsbranschen. (Utöver Lindas roll på Svensk Vindenergi är hon ordförande i organisationen 100% förnybart och Head of Public Affairs på OX2.)

I samtalet pratade vi även om hur många vindkraftverk som krävs för att producera vindkraftsel motsvarande ca 50% av svensk elförbrukning, vindkraftsutvecklingen i Danmark (där vindkraft redan står för nästan 50% av elproduktionen), och vad statusen är för elcertifikatsystemet. Det sistnämnda är även relevant för de som sätter upp en egen solcellsanläggning!

Du kan lyssna på avsnittet i Acast, Apple, Spotify, eller genom att ladda ner avsnittet här. Som vanligt får du jättegärna lämna ett betyg eller omdöme i iTunes om du gillar vad du lyssnar på!

PS. Om du är extra intresserad av vindkraft så rekommenderar vi även avsnittet med Erik Dölerud. Erik är teknikchef på startupföretaget Modvion som håller på att utveckla fullskaliga vindkraftstorn av trä. DS.

Av Erik Wallnér

wallner@solcellskollen.se

Publicerad April 15, 2019

Följ gärna vårt nyhetsbrev för att en gång i månaden ta del av nya blogginlägg och andra nyheter från solcellsvärlden!

Relaterade inlägg

På Solcellskollen kan du jämföra leverantörer baserat på andras omdömen, ta fram en solcellskalkyl för din bostad, eller läsa senaste nytt om solceller. Helt enkelt ditt hjälpmedel inför en solcellssatsning!