Marika Edoff i sitt kontor på Uppsala universitet
  1. Solcellskollens podcast
  2. Solcellsutveckling och forskning

Marika Edoff, Om att jaga världsrekord i solcellers verkningsgrad

7 februari 2019

Av Erik Wallnér (wallner@solcellskollen.se)

Professorn Marika Edoff är en av få svenskar som bokstavligen tillhör världseliten inom solcellsforskning: under 2019 strävar hennes forskargrupp på Ångströmslaboratoriet på Uppsala universitet faktiskt efter att slå världsrekord i verkningsgrad för en viss sorts solcell, tunnfilmssolcellen CIGS.

I det tjugoförsta avsnittet av Solcellskollens podcast fick vi nöjet att dyka ner på djupet av solcellstekniken tillsammans med Marika.

Avsnittet kom att handla om den fantastiska utveckling som själva solcellstekniken har haft de senaste decennierna med avseende på verkningsgrad och material; om utmaningar med att utveckla verkningsgraden ytterligare, och om vilka unika egenskaper tunnfilmstekniken har. (95% av världsmarknaden består annars av solceller av kristallint kisel, och om du har solceller på taket så är de sannolikt just kiselsolceller.)

Avslutningsvis pratade vi om vad som väntar runt krönet: hur verkningsgraden förväntas klättra uppåt, om potentiella genombrott såsom "perovskit-solceller” och organiska solceller — och om varför Marika tror att det är möjligt att tillverka solceller som håller i 100 år.

Med andra ord: är du det minsta intresserad av solceller så är detta absolut måstelyssning! (Och om du är nybörjare så fick vi även en fin förklaring av hur en solcell faktiskt fungerar.)

Du kan lyssna på podden i Acast, Apple, Spotify, eller genom att ladda ner avsnittet här. Som vanligt får du gärna lämna ett betyg eller omdöme i iTunes om du gillar vad du lyssnar på.

Relaterade inlägg

Solcellskollens logotyp

På Solcellskollen kan du jämföra leverantörer baserat på andras omdömen, ta fram en solcellskalkyl för din bostad, eller läsa senaste nytt om solceller. Helt enkelt ditt hjälpmedel inför en solcellssatsning!