Bild på Lennart Söder
  1. Det förnybara energisystemet
  2. Solcellskollens podcast

Om 100% förnybart, med Lennart Söder

9 april 2018

Av Erik Wallnér (wallner@solcellskollen.se)

Det tionde avsnittet av Solcellskollens podcast spelades in på KTH tillsammans med Lennart Söder, professor i elektriska energisystem. Vi dök rätt ner i en diskussion om ett 100% förnybart elsystem.

På ett årtionde har energidebatten i Sverige skiftat rejält. Som exempel uttalade sig energiutskottet i Kungliga Vetenskapsakademin för mindre än tio år sedan om att det svenska elnätet inte klarade mer än 10 TWh vindkraft. (Det motsvarade ungefär 7% av svenska elanvändningen.) Idag har vi 18 TWh vindkraft, och en bred politisk energiöverenskommelse med målet om ett helt förnybart elsystem.

Under denna tid har Lennart Söder och hans forskning ständigt varit i centrum av diskussionen. Vi träffades på Lennarts kontor på KTH och pratade om hur vi ska säkerställa tillgång av el alla årets timmar, även när vinden inte blåser och solen inte lyser. Vi pratade om tekniska lösningar för att hantera stora mängder variabel elproduktion, och vi pratade, inte minst, om varför utmaningen med ett helt förnybart elsystem är en riktigt rolig ingenjörsutmaning. Häng med!

Du lyssnar här för webbläsare och Android, här för Apple, och här kan du ladda ner avsnittet. Gillar du vad du hör får du mer än gärna skriva ett omdöme i iTunes!

Relaterade inlägg

Solcellskollens logotyp

På Solcellskollen kan du jämföra leverantörer baserat på andras omdömen, ta fram en solcellskalkyl för din bostad, eller läsa senaste nytt om solceller. Helt enkelt ditt hjälpmedel inför en solcellssatsning!