Solcellskollen använder cookies i syfte att erbjuda en mer användarvänlig upplevelse. Genom att klicka eller navigera på sidan accepterar du insamling av dessa.

Bild på Catarina Nauclér

Om blockchain, med Catarina Nauclér

Det nionde avsnittet av Solcellskollens podcast gästades av Catarina Nauclér. Catarina är forsknings- och utvecklingschef på Fortum, och vi pratade om vad många tror blir nästa stora grej på elmarknaden: blockchain.

De flesta har förmodligen hört om Bitcoin, kryptovalutan som under 2017 gick upp över 1000% i värde, med vild spekulation och skenande energianvändning som följd. Under ytan kan dock något långt mycket viktigare än Bitcoin hålla på att byggas upp: blockchain (eller “blockkedja” på svenska), den teknologi som Bitcoin vilar på. Blockchain ses av flera som något som — beroende på perspektiv — antingen kan hota eller frälsa hela industrier, inte minst elbranschen.

Catarina Nauclér är i sin roll som forskningschef och ledare för den grupp som på Fortum jobbar med blockchain-applikationer sannolikt en av de svenskar med mest insikt i de möjligheter och utmaningar som blockchain-tekniken står inför inom elsektorn.

Under samtalet på Fortums högkvarter pratade vi om alltifrån grundläggande aspekter om vad en blockkedja är, till varför tekniken är intressant för energisektorn — till var vi sannolikt kommer se de första applikationerna och marknadsnyttan. Just det, vi pratade även om det där med energianvändningen!

Du lyssnar här för webbläsare och Android, här för Apple, och här kan du ladda ner avsnittet. Gillar du vad du hör får du mer än gärna skriva ett omdöme i iTunes!

Av Erik Wallnér

@erikwallner

2018 M03 20

Skriv upp dig för vårt månadsbrev för att få liknande artiklar i din mejlkorg!

Nyfiken på solceller?

Registrera dig gärna för vårt månadsbrev med nyheter från solcellsvärlden!