Bild på Ylva Olofsson, Volvo Lastvagnar, från Svenska Solelmässan
 1. Batterier
 2. Solcellskollens podcast
 3. Solcellsmarknadens utveckling
 4. Solcellsparker

Podd från Svenska Solelmässan

22 december 2017

Av Erik Wallnér (wallner@solcellskollen.se)

Det sjätte avsnittet av Solcellskollens podcast spelades in direkt från Svenska Solelmässan i Uppsala. Gäster är Johan Lindahl, talesperson för branschorganisationen Svensk Solenergi, och Ylva Olofsson från Volvo Lastvagnar.

I Uppsala arrangeras varje år Svenska Solelmässan - branschmässan med stort B i Sverige, där installationsföretag, forskare, energirådgivare, startups och politiker minglar på mässgolvet och lyssnar in de senaste trenderna i plenumsalen.

Mässan är ett bra tillfälle att höra in vad som under året har varit på tapeten i solcells-Sverige. I år var det uppenbart att solcellsbranschen inte bara intresserar sig för att få upp så mycket solceller som möjligt, utan en minst lika viktig fråga är hur vi kan integrera dem: i samhället, i elsystemet, och – på ett snyggt sätt – i taken.

Tittar man på talarprogrammet så var det en sak som stack ut: batterier. Första talaren var en batteriprofessor och hela 6 av 14 av programpunkterna hade på ett eller annat sätt att göra med batterier – som ju gör att vi kan hantera variationer, och har god elförsörjning även när inte solen skiner.

Därför var det extra kul att göra en intervju med Ylva Olofsson, en av talarna, som till vardags jobbar med batterier på Volvo Lastvagnar. Hur har detta att göra med elsystemet kan man undra? Ratta in podden, minut 44.30, så får du veta!

De senaste åren har Johan Lindahl haft en stående talarpunkt på mässan där han gått igenom trender för hur solceller byggs ut i Sverige. I år på scenen så var hans spaning: 2018 blir året då vi även börjar klä landskapet med solceller. Det vill säga, året när man på allvar börjar bygga solcellsparker i Sverige.

Ratta in minut 4.23, för ett samtal med Johan om storskalig solel i Sverige, och en internationell utblick om vad som ligger bakom de extremt låga priserna på solel i länder såsom Mexiko, Saudiarabien och Chile.

Du lyssnar här för webbläsare och Android, och här för Apple. Gillar du vad du hör får du mer än gärna skriva ett omdöme i iTunes!

Relaterade inlägg

 1. Stig framför sina två batteripack från Sonnen

  Stig köpte batterier för att lagra solel och undvika pristoppar — så mycket har han sparat hittills

  1. Batterier
  2. Solcellsekonomi
Solcellskollens logotyp

På Solcellskollen kan du jämföra leverantörer baserat på andras omdömen, ta fram en solcellskalkyl för din bostad, eller läsa senaste nytt om solceller. Helt enkelt ditt hjälpmedel inför en solcellssatsning!