Tibor Blomhäll, president för Tesla Club Sweden, framför sin Tesla Model 3.
 1. Batterier
 2. Det förnybara energisystemet
 3. Elbilar
 4. Solcellskollens podcast

Tibor Blomhäll, Om praktiska erfarenheter av 10 år med elbilar

23 oktober 2019

Av Erik Wallnér (wallner@solcellskollen.se)

Få personer har örat mot marken på samma sätt som Tibor Blomhäll, president för Tesla Club Sweden, när det gäller elbilars framfart i samhället. Där samlas nämligen 6 000 medlemmar i form av elbilsägare och entusiaster och pratar Tesla, ny teknik och, inte minst, erfarenheter av livet med elbil.

I poddens trettionde avsnitt åkte vi hem till Tibor i Järfälla och pratade om elbilsutvecklingen, om de praktiska erfarenheter av elbilar som börjar bli allt rikare, och om de två elbilarna — en Nissan Leaf och en Tesla Model 3 — som han har i garaget.

En elbil har mycket färre rörliga delar än en bil med förbränningsmotor, men vad får det för påverkan på underhållskostnaderna? Vi pratade om det. Vad händer med batterier i de elbilar som kört uppåt 50 000 mil? Vi pratade om det. Hur ser kostnadsjämförelsen ut mellan en elbil och en bensin- och dieselbil om man antar en normal körning? Yes, vi pratade även om det.

Avslutningsvis, från och med minut 58, diskuterade vi Teslas batterianläggning i australiensiska Hornsdale som bidrar till att både minska risken för strömavbrott och kostnader för elnätet; och de kittlande möjligheterna som uppstår när var- och varannan garageuppfart är hem för ett batterilager som på motsvarande sätt kan rycka in om elpriserna är för höga, eller om det lokala elnätbolaget behöver hjälp med att reglera spänningen i elnätet.

God lyssning!

PS. Har du någon drömgäst till podden? Vad borde vi prata mer om? Är det något vi kan förbättra? Vi vill jättegärna få din feedback om podden, och har därför lagt upp ett feedbackformulär här. Vi blir mer än glada om du vill fylla i det och därmed hjälpa oss att göra en bättre podd. Stort tack på förhand! DS.

Du kan lyssna på avsnittet i Acast, Apple, Spotify, eller genom att ladda ner avsnittet här.

Relaterade inlägg

 1. Stig framför sina två batteripack från Sonnen

  Stig köpte batterier för att lagra solel och undvika pristoppar — så mycket har han sparat hittills

  1. Batterier
  2. Solcellsekonomi
Solcellskollens logotyp

På Solcellskollen kan du jämföra leverantörer baserat på andras omdömen, ta fram en solcellskalkyl för din bostad, eller läsa senaste nytt om solceller. Helt enkelt ditt hjälpmedel inför en solcellssatsning!