Är solceller intressant i Sverige? - Solcellskollen

Är solceller intressant i Sverige?

Trots att det finns många länder där solen skiner mer än här funkar solceller fint även i Sverige. Om man till exempel jämför med Tyskland, ett av de länder som kommit längst i världen med solcellsutbyggnaden, så producerar ett solcellssystem i Sverige ungefär lika mycket el. Och förutsättningarna för solceller är faktiskt jämförbara i stora delar av Sverige, det skiljer sig exempelvis bara några procent mellan hur mycket el man får ut från en solpanel i Luleå och i Lund. Allra bäst solinstrålning är det på Gotland, Öland, och längs kusterna i södra Sverige.

Det finns även mycket som tyder på att solceller lämpar sig väl i det relativt kalla svenska klimatet. I de långtidstester man har gjort på solpaneler som installerades på 80-talet har degraderingen (dvs hur mycket sämre en solpanel är jämfört med när den installerades) varit lägre än i internationella jämförelser.

Läs mer: Svar på 10 vanliga frågor vi får om solceller och solenergi

Skriv gärna upp dig på vårt nyhetsbrev för att en gång i månaden ta del av nyheter om solceller och förnybar energi!

På Solcellskollen kan du jämföra leverantörer baserat på andras omdömen, ta fram en solcellskalkyl för din bostad, eller läsa senaste nytt om solceller. Helt enkelt ditt hjälpmedel inför en solcellssatsning!