Solcellskollen använder cookies i syfte att erbjuda en mer användarvänlig upplevelse. Genom att klicka eller navigera på sidan accepterar du insamling av dessa.

Ibrahim Baylan, energiminister

Ibrahim Baylan, Om hur 75% av Riksdagen enades om framtidens energipolitik

Foto: Jens Persson/Regeringskansliet

När Ibrahim Baylan tillträdde som energiminister fick han en huvudsaklig uppgift av statsministern: att ta fram en blocköverskridande överenskommelse för svensk energipolitik. Den 10 juni 2016, knappt två år senare, var Energiöverenskommelsen ett faktum.

Med målet om ett 100% förnybart elsystem till 2040, och ett paket av åtgärder såsom en utökad satsning på elcertifikat till förnybara energikällor och sänkta skatter för kärnkraft och vattenkraft, hade Ibrahim Baylan tillsammans med sina riksdagskollegor (bl.a. Rickard Nordin och Lise Nordin) lyckats överbrygga decennier av oenighet i svensk energipolitik.

I det artonde avsnittet av Solcellskollens podcast satt vi ner på Regeringskansliet med Ibrahim Baylan för att prata om just arbetet med Energiöverenskommelsen och vad den innebär för Sverige. Vi hörde även om hur han ser på (effekt)utmaningarna när andelen förnybar el ökar, och hur man egentligen ska tolka målet om ett 100% förnybart elsystem och i kombination med tillåtelsen att bygga ny kärnkraft.

Just det, och så fick vi höra om Ibrahims egna solcellsplaner!

Du kan lyssna på podden i Acast, Apple, Spotify, eller genom att ladda ner avsnittet här. Som vanligt får du gärna lämna ett betyg eller omdöme i iTunes om du gillar vad du lyssnar på.

Av Erik Wallnér

@erikwallner

2018 M10 16

Skriv upp dig för vårt månadsbrev för att få liknande artiklar i din mejlkorg!

Nyfiken på solceller?

Registrera dig gärna för vårt månadsbrev med nyheter från solcellsvärlden!