Anna Werner, VD för Svensk Solenergi.
  1. Solceller för BRF:er
  2. Solcellsmarknadens utveckling
  3. Solcellsstöd och avdrag

Anna Werner om första tiden som Svensk Solenergis allra första VD

25 november 2019

Av Erik Wallnér (wallner@solcellskollen.se)

För strax över en månad sedan tillträdde Anna Werner som den allra första VD:n för branschorganisationen Svensk Solenergi. Vi ringde upp Anna för att höra om första tiden på jobbet och om planerna framöver för branschorganisationen.

Hej Anna Werner! Du har precis tillträtt som den historiskt första VD:n för Svensk Solenergi. Hur känns det?

Det är en ära och ett stort förtroende att förvalta. Men det känns också som att jag har en passande blandning erfarenheter för uppdraget. Det är en ny bransch för mig, men å andra sidan händer det så pass mycket att den, varje dag, på något sätt är ny för alla. Sen är det en teknisk bransch så det blir mycket teknikfrågor, vilket för tillfället känns smått ansträngande. Men jag är inte anställd för att gå in i detaljer som jordtag och flimmervärden [för växelriktare, reds. anm.], utan att ha ett helhetsperspektiv och utveckla organisationen Svensk Solenergi. Det finns tack och lov många andra inom föreningen som med liv och lust kan hoppa in i teknikdiskussionerna.

Du är även ny i solcellsbranschen, hur har du förberett dig?

Helt ny i branschen är jag inte! Om man googlar väldigt ordentligt så kan man hitta en vetenskaplig artikel om solceller som jag varit med och skrivit en gång i tiden. Eller, tja, den handlade snarare om täckglaset på en solpanel. Skämt åsido, jag försöker nu hitta information som är uppdaterad. Er podd till exempel. Jag håller på att intervjua medlemsföretagen och träffa andra som inte är medlemmar. Installatörsföretagen, Energimarknadsbyrån, Elkretsen, Sundahus och 100% förnybart, till exempel. Som en liten och slimmad organisation handlar mycket om att vara smart och hitta samarbeten som gör att solmarknaden gynnas utan att man behöver göra allt själv. Vi har även startat ett flertal arbetsgrupper inom områden som brand, takmontage, kvalité och solvärme som ett sätt att lyssna av medlemmarna och höra vad de vill ha ut av kansliet.

Vilka frågor kommer du driva framöver?

Gränsen på 255 kW sticker i ögonen. [Om en större fastighetsägare installerar ett större system än så behöver de betala elskatt på solel som de producerar och använder själva.] Den är omotiverad, och är en viktig fråga för oss. Vi vill även få till en övergång från solcellsstödet på 20% till ett rejält ROT-avdrag för solcells- och solvärmeinstallationer.

Det låter lite motsägelsefullt att branschföreningen för solenergi vill fasa ut solcellsstödet…

Stödet har tyvärr varit ryckigt, och därför ökat osäkerheten både för konsumenter som vill investera och företag som vill expandera sin verksamhet. Det är långa handläggningstider för att få besked om man fått stödet, och pengapotten tar ofta slut. Men, som sagt, det är viktigt att vi istället övergår till ett rejält ROT-avdrag. Om man återställer skatteavdraget från dagens 30% till 50% som det var tidigare innebär det i praktiken ett avdrag på 15% på en solcellsinvestering. Fördelen med ROT är att det kommer med direkt på fakturan. Jag tar dock inte ställning för om man ska ha ett ROT-avdrag för alla typer av installationer eller såsom det har diskuterats — ett högre energi- eller sol-ROT. Det får politikerna avgöra. Nu kom jag på ytterligare en sak, kan jag dra den också?

Kör på!

Det finns ett förslag från Energimyndigheten om att man inte ska få ansöka om ursprungsgarantier om man är mikroproducent. [Idag är ursprungsgarantier viktiga för att elbolag ska kunna sälja elavtal med solel till sina kunder, och på så sätt ge möjligheter för extra betalt för de som producerar solel]. En stor del av solelen är från mikroproducenter, och det känns galet att ha ett sådant system om inte de ska få vara med. Jag förstår att det har med mycket administration att göra, men det borde gå att lösa.

Sist var du bland annat energipolitisk talesperson hos Villaägarnas riksförbund. Innebär det att det blir ett fortsatt fokus på villaägare i din nya roll?

Just nu går jag faktiskt mest och tänker på bostadsföreningar och mindre kommersiella fastigheter. Vi driver en övergång från solcellsstöd till ett bättre ROT-avdrag, det gynnar småhusägarna. Vi driver en slopad 255 kW-gräns, det gynnar de större fastighetsägarna. Men hur gör vi med de mindre kommersiella fastighetsägarna och föreningarna? De kan ju inte använda ROT, och därför vill vi inte att investeringsstödet fasas ut för dom. Vi vill under en kortare tid ha kvar ett investeringsstöd för dem. Men det räcker inte. För dem behövs regelförenklingar också, till exempel vill vi att de ska kunna överföra el mellan sina byggnader så att solceller kan placeras optimalt. Därför tänker jag mest på dom för tillfället!

Har du egna solceller, eller är det dags nu?

Det är absolut dags, men jag skulle behöva köpa nytt hus först. Taket är litet, det är skuggigt och det finns en takkupa. Jag har solceller på båten. Och kanske är det läge för andel i en solpark. Men jag fick inte jobbet för att jag har solceller på taket, utan av andra skäl.

Lycka till på det nya jobbet!

Tack så mycket.

Relaterade inlägg

Solcellskollens logotyp

På Solcellskollen kan du jämföra leverantörer baserat på andras omdömen, ta fram en solcellskalkyl för din bostad, eller läsa senaste nytt om solceller. Helt enkelt ditt hjälpmedel inför en solcellssatsning!