Erik Martinson om att bygga Sveriges största solcellspark — två gånger på ett halvår
12 juni 2019
Av Erik Wallnér (wallner@solcellskollen.se)
Foto: SVEA Solar
I november slog Göteborg Energi på stora trumman när de tillsammans med solcellsleverantören SVEA Solar och några ytterligare aktörer invigde Sveriges största solcellspark på Hisingen i Göteborg. Nu ett halvår senare slår SVEA Solar sitt egna rekord genom att bygga en park på 5,8 MW i skånska Sjöbo. Vi ringde upp Erik Martinson, VD för SVEA Solar för att höra om bygget.
Imorgon är det invigning med “tal och tårta”… har du förberett invigningstalet?
Ja, det mesta är ordnat och klart. Det handlar mycket om att föra fram de som är involverade: Sparbanken Skåne, och delägarna Leif Johansson och Carl-Axel Dahlgren. Carl-Axel Dahlgren är även markägaren. Sen de hos oss som jobbat med parken såklart, bland annat projektledaren Christian Jansson, och Paul Olsson och Tobias Hedberg. Kommer även att lyfta fram att vi i alla led har försökt göra en park som är byggd på ekologiska grunder genom att använda betesmark som förblir betesmark, och att vi matar in el där det finns utrymme i elnätet. I södra Sverige finns ju även ett underskott av el, som vi bidrar till att minska.
Ni innehar redan vandringspriset för största solcellsparken och nu slår ni det igen. Blir det någon överlämningsceremoni eller skippar ni det?
Det är egentligen ägaren [av Nya Solevi] Göteborg Energi som innehar vandringspriset. Nu lämnas vandringspriset över till Sparbanken Skåne, de har varit en stor del i att möjliggöra projektet och får äran.
Berätta lite om parken... hur många paneler består den av? Hur mycket el kommer den producera? Vad har den kostat, och hur lång tid har det tagit att bygga den?
Parken består av 21 000 paneler på 275 Watt styck. Så totalt 5,8 MW. Vi har räknat med att den kommer att producera 6,3 GWh per år. Om du undrar är växelriktarna på 120 kW och från ABB, samma som användes i Göteborg. Vi började bygga 4 april, så det har tagit nio veckor. Kostnaden landade på ungefär 40 miljoner, strax över 6,5 kr per watt.
Att bygga solcellspark i ett blött, blåsigt, och allmänt höstigt Göteborg, jämfört med ett, som den här gången, vårvackert Skåne. Vilken av erfarenheterna har varit bäst?
I Säve fick vi jobbat väldigt hårt, men det var spännande att lära sig att bygga solcellspark. Här har vi fått bygga med lite mer glädje, ha ha. Och visst blir det lättare andra gången man gör något, trots att det alltid uppstår någon ny utmaning. Jag hoppas och tror att vi kan minimera problemen ytterligare och bygga ännu mer strömlinjeformat.
Jag hörde ifrån någon att det vissa dagar i Göteborg var som en scen ur Apocalypse Now, med lera överallt och flygplan som landade intill byggarbetsplatsen…
Denna gång var det nog mer Forrest Gump i så fall.
I Göteborg namngav man parken till Nya Solevi, efter en namngivningstävling. Här har ni döpt den efter den största kunden, Sparbanken Skåne solcellspark... hade ni inte förtroende för att skåningarna skulle vara lika kreativa som göteborgarna?
Vi ville helt enkelt hylla de som var med i projektet genom att köpa elen, så de blir ihågkomna. Att bygga en kommersiell solcellspark är viktigt för att visa resten av marknaden vad man kan göra och få andra att följa efter, och då är de aktörer som hjälper till genom att köpa el genom långsiktiga elavtal jätteviktiga, såsom Sparbanken Skåne i detta fall. De köper en tredjedel av elen som produceras i parken.
Den färdigbyggda solcellsparken i Sjöbo. Foto: SVEA Solar
Hur letar ni mark som lämpar sig för solcellsparker?
Det gäller att hitta mark som inte används alltför väl. Och med en bra elanslutning som har kapacitet att ta emot el i närheten. I dagsläget är det viktigt att hitta bra mark då någon procents besparing i de olika delarna bidrar till att man kan få en lönsamhet i projekten. I framtiden när solceller är billigare så kommer kalkylerna vara något bättre och då behöver inte marken vara lika ideal. I Sjöbo var det jättebra förutsättningar. Det är helt plant, vilket underlättar. Det är betesmark, inte bördig mark som man odlar grödor på. Det är lite kul, det finns faktiskt studier om solceller på betesmark i Tyskland, där man sett att produktiviteten i marken ökar efter att man satt solceller där, eftersom skuggning från panelerna gör att fukt stannar kvar i marken i större grad.
Intressant. Och ni kommer alltså även fortsättningsvis ha betande djur i parken, vilka djur är egentligen den bästa kombinationen för en solcellspark?
Vi kommer ha får som betar. Grannen här har får så det var ett enkelt val. Vi har ju inte testat alla och jag är långt ifrån expert på området. Men även utomlands verkar det relativt vanligt med betande får i solcellsparker. I England finns i alla fall en del. Har man större boskap får man nog sätta panelerna högre upp.
För över ett halvår sedan var Solsidan i Varberg på 2,7 MW Sveriges största solcellspark. Denna är på 5,8 MW. Hur stora solcellsparker kommer man att bygga i Sverige i framtiden?
Eftersom vi har ett starkt elnät i Sverige tror jag man framförallt kommer bygga parker som mer eller mindre ryms i befintligt elnät. Ur ett nätperspektiv är det bättre att bygga många små, jämfört med några stora. Skaleffekterna av att gå från 50 MW till 500 MW är heller inte så stora för solcellsparker, så jag tror det kommer ligga där någonstans i många fall, runt 50 MW. Vi kommer nog inte se de superparker som man bygger i Kina där de kan vara uppemot 1 GW. Solcellsparker har heller inte samma skalfördelar som t.ex. vindkraftparker där man i princip behöver bygga helt nya elnät.
Det ser vi fram emot! Det tog som sagt ett halvår att slå ert egna rekord på 5,5 MW. Hur länge håller det här rekordet?
Det pratas på olika håll om att bygga större. När Säve byggdes höjdes ribban och många pratade 5-6 MW. Att det blir ännu mer och skapas lite av en tävling är bara bra. Vi [på SVEA Solar] slår nog det här ganska snart. Vi har redan större projekt i pipen!