Johan Paradis framför Nya Solevi, Sveriges största solcellspark
  1. Solcellsmarknadens utveckling
  2. Solcellsparker

Johan Paradis om att bygga solcellsparker

19 december 2018

Av Erik Wallnér (wallner@solcellskollen.se)

För ungefär två och ett halvt år sen byggde Varberg Energi Solsidan, då Sveriges största solcellspark. Och i fredags slogs rekordet av Göteborg Energi, med deras solcellspark på 5,5 MW. Den gemensamma nämnaren? Johan Paradis. Solcellskonsulten Johan Paradis från Paradisenergi har varit inblandad i projekteringen och upphandlingen av båda parkerna. Vi hörde av oss till Johan om framgångsrecept för att komma igång med en solcellspark.

Vad är dina bästa tips för att komma igång med en solcellspark?

Har du mark att bygga på och någonstans att koppla in anläggningen så är du hemma. Det är de delarna som är svårast och tar längst tid.

Hur står sig solcellsparker i Sverige prismässigt jämfört med andra energislag?

Man kan tro att vi är ifatt vindkraft, men så är det ännu inte. Det är fortfarande billigare att bygga vindkraft. Å andra sidan går solceller mycket fortare att bygga. Från idé till park kan det ta ungefär ett år. Sen ska man komma ihåg att priser går ner. För ett par år sedan låg kostnaden för solcellspaneler för 1 MW på strax under 4 miljoner. Nu under hösten låg det på runt 3 miljoner. Och med borttagna kinesiska tullar i kombination med överutbud på kinesiska paneler kan de nog ha gått ner med ytterligare cirka 15%. En bra tumregel förresten är att en park kostar ungefär dubbelt så mycket som priset på solcellspaneler, om man inte räknar med elnätsanslutningen.

Senast var det Varberg Energi, nu är det Göteborg Energi som tar rekordet vad gäller Sveriges största solcellspark. Hur kommer det sig att det framförallt är elbolag som bygger stora solcellsparker i Sverige?

Storskaligheten i kombination med tillgång till finansiering passar bra för elbolag. De är vana att bygga den sortens infrastruktur och har en förståelse för prissättning på elmarknaden. Solceller är nog den mest kapitalintensiva energitekniken som finns per producerad kilowattimme, och det är väldigt låga servicekostnader jämfört med andra energislag. I övrigt finns det ingen anledning som förhindrar andra aktörer än elbolag att bygga solcellsparker.

Det finns massa olika affärsmodeller för de som bygger solcellsparker: vissa säljer andelar i parken, vissa säljer elen som vanligt, och vissa hyr ut andelar i parken. Har du någon favorit?

Jag gillar så kallade “PPA”, Power Purchase Agreement, som innebär att man hittar en kund som är beredd att köpa el till fastpris under en längre period. Kunden betalar alltså ett avtalat pris per kWh, och leverantören ansvarar för underhåll och vidare investeringar. Jag gillar enkelheten och transparensen för kunden. Det är standardlösningen för parkbyggande i världen där till exempel stater köper från privata aktörer.

I Kina bygger man solcellsparker som ser ut som pandor, i Kalifornien kan de se ut som Musse Pigg. När får vi den första solcellsparken som ser ut som en Dalahäst från skyn?

Vi har faktiskt ett exempel redan i Sverige. I Morgongåva på Apoteas kontor har de byggt en solcellsanläggning på 1,4 MW som ser ut som deras logga ovanifrån. Om man inte är begränsad av ytan så är det bara fantasin som sätter gränserna!

Det sägs även att du varit inblandad i bygget av Kungens solcellsanläggning på Slottet. Vad tror du om en solcellspark på Solliden?

Ja, varför inte, den kanske man skulle kunna göra i formen av Tre Kronor?

Relaterade inlägg

Solcellskollens logotyp

På Solcellskollen kan du jämföra leverantörer baserat på andras omdömen, ta fram en solcellskalkyl för din bostad, eller läsa senaste nytt om solceller. Helt enkelt ditt hjälpmedel inför en solcellssatsning!