Kina visar vägen
17 november 2017
Av Erik Wallnér (wallner@solcellskollen.se)
I Kina installeras det solceller så att det knakar. 2017 förväntas kineserna sätta upp hälften av de solceller som installeras globalt. I Kina produceras även över två tredjedelar av världens solcellsmoduler.
Söta panda-solcellsparker, flytande solceller, och en sjuhelsikes utbyggnadstakt. För oss som gillar nyheter om förnybar energi har det varit svårt att undgå att det är mycket som händer i Kina för tillfället.
Redan till sommaren i år hade man under 2016 och 2017 byggt mer solceller än vad som var målet i den kinesiska femårsplanen för 2016-2020. Vid årsskiftet bedömer man att Kina kommer ha hunnit med att installera 45 GW under året – ungefär hälften av vad som förväntas installeras i hela världen under året. Perspektiv: 45 GW är mer än 200 gånger den solcellskapacitet som hade installerats i Sverige vid årsskiftet 2016, och motsvarar en elproduktion på cirka 30% av Sveriges elanvändning.
Förutom att installera mycket solceller har Kina även byggt upp en stark inhemsk solcellsindustri under de senaste åren. En stor anledning till att solcellspriser dök med 80% mellan 2008 och 2013 var att kineserna byggde storskaliga fabriker (till stor del drivna av europeisk efterfrågan, och inhemsk industripolitik).
2016 stod Kina tillsammans med Taiwan för 68% av modulproduktionen. Samma år var åtta av tio av de största modulleverantörerna från Kina. På grund av europeiska importullar (och farhågan om amerikanska tullar) på kinesiska moduler har dock de flesta av dessa leverantörer delvis även produktion utanför Kina, genom så kallade tredjepartstillverkare.
Oavsett vad man har för åsikt om huruvida det är bra för solcellsutvecklingen att så mycket produktion koncentreras till Kina så kan man inte annat än imponeras av takten och skalan på deras solcellssatsning.
För den som är intresserad av en djupdykning av energiutvecklingen i Kina rekommenderar vi det andra avsnittet av Solcellskollens podcast med Chalmersprofessorn Tomas Kåberger.