Jonas Gustafsson från Wettersol monterar solpaneler på ett tegeltak
  1. Installation av solceller

Om att montera solpaneler på olika typer av tak med Jonas Gustafsson

17 mars 2020

Av Erik Wallnér (wallner@solcellskollen.se)

Alla tak har sina utmaningar när det gäller att montera solpaneler. Vi ringde upp Jonas Gustafsson, solcellsmontör hos Jönköpingsföretaget Wettersol, för att lära oss mer om de olika montagen!

Börja med att berätta vilka moment som ingår i en solcellsinstallation på tak, från ax till limpa!

Absolut, jag vet ju hur vi brukar göra. När jag kommer fram till en kund, till exempel en bonde, brukar jag hälsa och fråga var vi kan ställa kärran och parkera bilarna. Jag brukar ta reda på om vi kan använda toalett, mikrovågsugn, kaffebryggare. Om det går äter vi gärna lunch i köket, man ser vilka blaskor de läser, det blir mer personligt så, istället för att bara göra jobbet och sen dra. Sen börjar vi sätta igång med att resa byggställning. Vi är oftast tre eller fyra personer lite beroende på storlek på installationen. När det är klart går vi upp på taket, känner efter hur taket är att gå på, tittar på skissen, och börjar mäta ut var vi ska sätta kakan [ett sjok av ihopkopplade solpaneler, reds. anm.]. Vi ritar ut på taket var vi ska sätta panelerna, det går dock inte att förlita sig helt på måtten på taket eftersom tak kan vara sneda. Sen börjar vi montera. På plåttak brukar vi köra korsförband, då sätter vi vertikala skenor, och skruvar fast dem i den underliggande konstruktionen, och sen horisontella skenor ovanpå. Dessa kan man sen gå på när man monterar panelerna. Sen börjar vi langa paneler, är det högt har vi lift för att spara på ryggar, de väger 18-20 kilo, ja, ungefär som en cementsäck. Medan vi gör detta har en av oss börjat dra kabel, och vi brukar mötas på taket. Vi vill inte ha några lösa kablar som hänger ner på taket, och vi undviker att dra kabeln runt hängrännor och dylikt så att de syns. Sen när panelerna är på plats river de andra ställningen medan arbetsledaren går och driftar anläggningen. Då kollar vi att spänningen stämmer, och skriver ner klockslag och förutsättningarna — om det är soligt eller molnigt — för att ha ett referensvärde. Det sista vi brukar göra är att ta med kunden och grabbarna ut och titta på taket och skåda upp på taket. “Vilken tavla vi skapat”, brukar jag tänka.

På er Instagram-sida får man intrycket av att livet som solcellsmontör är rätt glamoröst: solen skiner ofta och kunder bjuder er på semlor, kondistårtor och kanelbullar. Är det lika härligt som det ser ut?

Det är ju både och kan jag säga. Men i slutändan, ja, vi har roligt. Det roligaste är att få lämna över en nyinstallerad anläggning. Vi sätter massa prylar på taket, och så får man in energin direkt från solen in i jacket. Jag lämnade över en anläggning för ett tag sen. Då när vi var klara lämnade jag den på och visade upp appen, “Här är ert tak”. Svaret jag fick var “634 Watt, jag får gåshud!”

Fint! Men okej, då måste du berätta om den värsta montageupplevelsen ni varit med om då!

Vi kom fram till ett ridhus. Det var ett plåttak, 65 meter långt, 12 högt och 4 meter upp till taksprånget. Vi skulle sätta panelerna 6 meter upp på taket och det var ett projekt i sig bara att komma upp för att sätta fast livlinorna som vi behövde vid montaget. Den andra dagen hade det regnat och sen fryst till, det var fem minus. Taket var glashalt, och eftersom det var ett liggande montage på den här långa byggnaden hade vi inga skenor att stå på och vi halkade runt. Vi tog tid på oss i värmestugan. Det var inget wow.

Jonas Gustafsson från Wettersol fikar med en kund Jonas fikar med en kund. På Wettersols Instagram-konto kan man följa livet på taken, och i fikarummen!

Jag har några frågor om olika typer av tak. Vi kan väl börja med: Vilket är favorittaket?

Maskinhall. 12 grader. Nylagd TP-plåt [även kallad korrugerad plåt]. Hela montaget rätt igenom är en njutning.

Betongtegel eller lertegel, då?

Jag gör hellre betongtegeltak där, även om det beror lite på lutningen på taket. Ett lertegeltak, om lutningen är mer än 28-30 grader så går pannorna inte sönder. Är det ett flackare lertegeltak så brukar jag åka till en handlare och köpa ett 40-tal pannor i förebyggande syfte. Det kan gå uppåt en panna per panel! Betongpannorna, däremot, vet man alltid vad man får. Om det inte är nylagt i och för sig: om betongpannorna är färska så går de också sönder!

Och om det är papptak får ni väl ofta svetsa, är det skoj?

Det är lite annat än det vanliga. Vi har så kallade “Heta arbeten” i firman så vi får svetsa själva. Vi brukar skruva fast en typ av infästningsplatta och sen lägga en tätskiktslapp över som vi svetsar fast. Sen kan man fästa solpanelernas montagesystem i infästningsplattorna. Att bränna papp, det är gött.

Är det någon typ av tak du inte gillar?!

Eftersom vi inte gör jobb på eternittak så får jag väl svara det. Vi har sagt nej till några stora och goa tak på grund av att de har varit av eternit.

Men du verkar gilla tak! Att montera solceller på mark, tar det bort charmen eller funkar det också?

Jag har faktiskt ytterligare ett företag där jag har en grävmaskin. Där får jag jobba lite med jorden och stå på backen istället för att stå på knä. Markställ tar inte bort charmen, absolut inte! Jag har en dröm att få komma till en bonde där de inte längre har djur längre, och där marken inte går att odla på; det går bara att ha betesmark. Och att då få sätta solceller som följer marken och naturen upp och ner. Det väntar jag på!

Villa med solceller
Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en stjärna

Letar du leverantör för ditt solcellsprojekt? Jämför installatörer baserat på hundratals omdömen från andra solcellsköpare och ta in offerter.

Jämför leverantörer

Relaterade inlägg

Solcellskollens logotyp

På Solcellskollen kan du jämföra leverantörer baserat på andras omdömen, ta fram en solcellskalkyl för din bostad, eller läsa senaste nytt om solceller. Helt enkelt ditt hjälpmedel inför en solcellssatsning!