Riksdagshuset
  1. Solcellsstöd och avdrag

Regeringens besked om solcellsstödet: fortsatt stopp för företag att ansöka och privatpersoner stryks ur kön

22 december 2020

Av Erik Wallnér (wallner@solcellskollen.se)

Ett par veckor efter nyheten om att det gröna, rotliknande, avdraget på max 15% av en solcellsinstallation introduceras för privatpersoner efter årsskiftet kom regeringen även med besked om vad som gäller kring investeringsstödet framöver.

Och för många av de privatpersoner som ansökt om solcellsstödet i våras och som fortfarande väntar på besked från Länsstyrelsen var det nedslående nyheter: enligt beskedet stryks de nämligen ur kön. Regeringen tillsätter förvisso 260 miljoner, men de kommer från och med 15 januari bara gå till att bevilja tidigare ansökningar från kommuner, företag och föreningar. (De kommer dock att få 10% i stöd istället för 20% som rådde när de ansökte.)

Samtidigt ligger det ansökningsstopp som regeringen införde i somras fast, dvs inga nya ansökningar kommer att tas emot. På frågan om man nu stänger ner investeringsstödet fick vi ett kortfattat “ja” när vi frågade Fredrik Persson, pressekreterare hos energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman, via mail.

De kan hoppas på stöd

Enligt Linus Palmblad, handläggare på Energimyndigheten, har de flesta länen betat av ansökningar som kommit in fram till och med “en bit in i mars”. Visserligen har Länsstyrelserna möjlighet att beta av ytterligare ansökningar fram tills att förordningen ändras den 15 januari, men tiden är knapp och de flesta privatpersoner som ännu inte har fått sina ansökningar beviljade ser ut att bli utan. (Enligt Energimyndigheten rör det sig om ca 9000 ansökningar från privatpersoner som ännu inte är beviljade.)

Det som för många nog sticker lite extra i ögonen är att de som redan gått vidare och installerat en solcellsanläggning inte heller kommer ha möjlighet att göra det gröna avdraget (på 15% av arbets- och materialkostnaden) som introduceras till årsskiftet, vilket även bekräftas i mailsvaret från Fredrik Persson:

“De privatpersoner som ännu inte påbörjat installationen av sina anläggningar kan söka det gröna avdraget om arbetet påbörjas efter den 1 januari. De som redan har påbörjat arbetet eller uppfört sina anläggningar har dessvärre inte möjlighet att ta del av [den tillförda budgeten för solcellsstödet].”

Det som tillsätts i 2021 års budget är 260 miljoner. Enligt Linus Palmblad från Energimyndigheten ligger det så många ansökningar från företag, föreningar och kommuner i kön att budgeten inte räcker till även om privatpersoner inte längre kan få stöd samt att stödsatsen sänks till 10%. Bedömningen är att “det saknas en bit under 200 miljoner” för att täcka samtliga företagsansökningar. Linus förtydligar dock att detta kan komma att ändras när man börjar bereda ansökningar och pengar betalas ut, t.ex. då alla som ansöker om stödet inte nödvändigtvis installerar solceller i slutändan.

Historiskt har regeringen fyllt på med pengar i takt med att budgeten tar slut, men detta verkar högst tveksamt denna gång. Enligt Anders Ygemans pressekreterare Fredrik Persson är de 260 miljoner kronor som föreslås i budgetpropositionen “de resurser som finns“.

Läs mer: Klart med grönt avdrag för solceller, batterier och laddboxar för 2021 — detta gäller

Relaterade inlägg

  1. Riksdagshuset en solig dag

    Regeringens besked: villaägare som 2020 blev utan stöd för sina solcellsköp ska kompenseras

    1. Solcellsstöd och avdrag
Solcellskollens logotyp

På Solcellskollen kan du jämföra leverantörer baserat på andras omdömen, ta fram en solcellskalkyl för din bostad, eller läsa senaste nytt om solceller. Helt enkelt ditt hjälpmedel inför en solcellssatsning!