Riksdagshuset
 1. Solcellsstöd och avdrag

Gröna avdraget för solceller höjs till 20% för 2023

22 december 2022

Av Erik Wallnér (wallner@solcellskollen.se)

För ungefär två år sen, den 1 januari 2021, fasades det dåvarande investeringsstödet för solceller ut och ersattes av ett grönt avdrag på 15% av arbets- och materialkostnaden vid en solcellsinstallation. Knappt ur startgroparna föreslog den nytillträdda regeringen att avdraget skulle höjas till 20% av arbets- och materialkostnaden från och med 1 januari 2023, vilket klubbades i riksdagen i förra veckan.

Sen tidigare finns en schablon från Skatteverket som innebär att man kan räkna med att arbete- och materialkostnad utgör 97% av totalkostnaden för en solcellsinstallation. Enligt Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, görs inga förändringar av schablonen i samband med höjningen vilket innebär att avdraget framöver kommer hamna på 19,4%. Köper man en nyckelfärdig solcellsanläggning för 150 000 kr blir alltså avdraget 29 100 kr och slutbeloppet efter avdrag 120 900 kr.

Det sker inga förändringar av nivån på avdraget för köp av batterier och laddboxar inför 2023. Liksom tidigare ligger det på 50% av arbets- och materialkostnaden (alternativt 48,5% efter schablonen från Skatteverket).

Så fungerar de gröna avdragen

Regelverket för de gröna avdragen (alternativt skattereduktion för grön teknik som de heter hos Skatteverket) fungerar på liknande sätt som rut- och rotavdragen: de görs direkt på fakturan. För fler detaljer om de gröna avdragen kan du läsa mer på vår sida för vanliga frågor.

Relaterade inlägg

 1. Riksdagshuset en solig dag

  Regeringens besked: villaägare som 2020 blev utan stöd för sina solcellsköp ska kompenseras

  1. Solcellsstöd och avdrag
 2. Riksdagshuset

  Regeringens besked om solcellsstödet: fortsatt stopp för företag att ansöka och privatpersoner stryks ur kön

  1. Solcellsstöd och avdrag
Solcellskollens logotyp

På Solcellskollen kan du jämföra leverantörer baserat på andras omdömen, ta fram en solcellskalkyl för din bostad, eller läsa senaste nytt om solceller. Helt enkelt ditt hjälpmedel inför en solcellssatsning!