Vilka bidrag finns det för solceller? - Solcellskollen

Vilka bidrag finns det för solceller?

Sedan det infördes ett ansökningsstopp för investeringsstödet för solceller den 7 juli 2020 finns inget investeringsstöd för solceller att söka. Däremot kan man som villaägare göra ROT-avdrag för investeringen. ROT-avdraget för en solcellsinvestering ligger enligt en schablon från branschorganisationen Svensk Solenergi på 9% och räknas ut genom att man får göra ett skatteavdrag på 30% på arbetskostnaden som i sin tur oftast är ca 30% av totala investeringskostnaden.

Om man däremot ansökte om investeringsstöd före den 7 juli så kommer nya ansökningar som vanligt att beviljas av länsstyrelserna så länge det finns budgeterade pengar kvar. Om man får stödet beviljat så behöver solcellerna vara installerade före den 30 juni 2021. Man kan inte kombinera solcellsstöd och ROT-avdrag (men däremot kan man ta ROT-avdraget, och sedan betala tillbaka det om det senare visar sig att man får investeringsstödet beviljat.)

Det finns även ett politiskt förslag om att införa ett “grönt” skatteavdrag på 15% av arbets- och materialkostnaden för en solcellsinstallation. Det gröna avdraget liknar ROT-avdraget på så sätt att pengarna inte kan ta slut och att man får avdraget direkt på fakturan.

Skriv gärna upp dig på vårt nyhetsbrev för att en gång i månaden ta del av nyheter om solceller och förnybar energi!

På Solcellskollen kan du jämföra leverantörer baserat på andras omdömen, ta fram en solcellskalkyl för din bostad, eller läsa senaste nytt om solceller. Helt enkelt ditt hjälpmedel inför en solcellssatsning!