Köpa solceller nu eller vänta?

Uppdaterat den 19 januari 2024

Med tanke på att det närmast varit en naturlag att solceller både ökar i prestanda och går ner i pris, har en relevant fråga de senaste åren varit om man inte bör vänta tills solceller är ännu billigare.

Den allra största prisminskningen av solceller skedde mellan åren 2008 och 2012. Då gick själva solcellsmodulerna ned i pris med 80%. Anledningarna var flera men kan sammanfattas i att en världsmarknad för solceller byggdes upp under tiden och att solceller började produceras mer storskaligt, inte minst i Kina. Solcellstekniken utvecklas, och priser går fortfarande ner — men inte i närheten av samma takt som under dessa år. Konventionella solceller är i form och funktion en mogen teknik.

Andra faktorer som påverkar lönsamheten för en solcellsanläggning är elpriser såväl som nivåer på stöd. Elpriser har, som de flesta är medvetna om, fluktuerat kraftigt de senaste åren och vill man räkna på hur olika nivåer på elpris påverkar återbetalningstiden för en solcellsanläggning kan man läsa mer här. Över tid har det statliga stödet till solceller sänkts, även om det höjdes den 1 januari 2023 från 14,55% till 19,6%.

Läs mer: Priser på solpaneler dyker och verkningsgrader tickar upp — blir 2024 “köparens marknad”?

Villa med solceller
Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en stjärna

Letar du leverantör för ditt solcellsprojekt? Jämför installatörer baserat på hundratals omdömen från andra solcellsköpare och ta in offerter.

Jämför leverantörer