Köpa solceller nu eller vänta?

Uppdaterat den 21 december 2022

Med tanke på att det närmast varit en naturlag att solceller både ökar i prestanda och går ner i pris, har en relevant fråga de senaste åren varit om man inte bör vänta tills solceller är ännu billigare.

Sen januari 2021, då solceller nådde sitt lägsta pris hittills, har dock priser gått upp på grund av en rad omständigheter. Själva solpanelerna kostar i storleksordningen 25-50% mer än vad de gjorde för två år sedan och även andra komponenter såsom montagematerial och växelriktare har blivit dyrare. Enligt branschföreträdare förväntas priser börja vända ner under 2023.

Det är dock inte bara kostnaden för solceller som ökat de senaste åren, utan även elpriserna och därmed besparingarna från solceller. Under 2022 har elpriserna varit de högsta någonsin sen den nordiska elbörsen Nordpool öppnade 1996. Hur olika nivåer av elpris påverkar återbetalningstiden för en solcellsanläggning kan du läsa mer om här.

Läs mer: Utvecklingen kring solceller under 2023; är eran av prisminskningar förbi?

Villa med solceller
Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en stjärna

Letar du leverantör för ditt solcellsprojekt? Jämför installatörer baserat på hundratals omdömen från andra solcellsköpare och ta in offerter.

Jämför leverantörer