Vilket elbolag betalar bäst för solelen? - Solcellskollen

Vilket elbolag betalar bäst för solelen?

Det finns många elbolag som erbjuder sig att köpa överskottsel från solcellsägare. Det är vanligt att elbolagen erbjuder att betala det så kallade spot-priset, vilket är marknadspriset för el och det ligger oftast mellan 25 och 40 öre per kWh. Det finns dock även de som erbjuder en premium på ytterligare ett par tiotals ören (ofta i utbyte mot ens ursprungsgarantier). Några av de företag som i dagsläget erbjuder bra villkor för överskottsel är Göteborg Energi, Telge Energi och Falkenberg Energi.

När du väljer ett elbolag att sälja överskottet till rekommenderar vi att du jämför erbjudande genom att:

  • Ta reda på vad de betalar för överskottselen (om pris anges inklusive moms så ska du räkna bort momsen då du inte kommer att kunna ta del av den).
  • Ta reda på vad som inkluderas i erbjudandet, vissa bakar t.ex. in värdet för elcertifikat och ursprungsgarantier i erbjudandet. (Om inte ens elbolag köper ens elcertifikat eller ursprungsgarantier är det dock inte helt lätt att hitta någon som gör det.)
  • Ta även reda på vad du får betala för el. De flesta elbolag som köper överskottsel ställer krav på att man även ska köpa el av dem vilket innebär att villkoren för elen du köper har betydelse för jämförelsen.

Läs mer: Vad är ursprungsgarantier och elcertifikat?

Skriv gärna upp dig på vårt nyhetsbrev för att en gång i månaden ta del av nyheter om solceller och förnybar energi!

På Solcellskollen kan du jämföra leverantörer baserat på andras omdömen, ta fram en solcellskalkyl för din bostad, eller läsa senaste nytt om solceller. Helt enkelt ditt hjälpmedel inför en solcellssatsning!