Vad kostar solceller? - Solcellskollen

Vad kostar solceller?

Ett typiskt pris för en färdiginstallerad solcellsanläggning på 5 kW (ca 25 kvm) ligger på ungefär 100 000 kr före avdrag. Med ett grönt rot-avdrag, som man kan göra på arbets- och materialkostnaden för en solcellsinstallation, sjunker kostnaden med ca 15%.

Det som har allra störst påverkan på kostnaden är storleken på anläggningen. Priser varierar givetvis även mellan leverantörer och beroende på vilka produkter som installeras. Som med det mesta kan man dra nytta av skalfördelar för större system, som blir billigare per kW. Kostnaden kan även öka om det exempel är ett krångligt tak eller om transportkostnaden är hög.

Nedan har vi listat tre exempel på vanliga solcellsanläggningar, med storleken på anläggningen, och ungefärligt pris före avdrag:

  • Mindre villa: 100 000 kr för 5 kW (yta på ca 25 m2)
  • Vanlig villa: 165 000 kr för 10 kW (yta på ca 50 m2)
  • Stor villa: 215 000 kr för 15 kW (yta på ca 75 m2)

Testa gärna att ta fram en egen kalkyl med vår solcellskalkylator. Om du vill ta in en eller flera offerter på vad solceller kostar för ditt tak kan du läsa omdömen och komma i kontakt med leverantörer här.

Läs mer: Hur mycket solceller behöver jag ha?

Skriv gärna upp dig på vårt nyhetsbrev för att en gång i månaden ta del av nyheter om solceller och förnybar energi!

På Solcellskollen kan du jämföra leverantörer baserat på andras omdömen, ta fram en solcellskalkyl för din bostad, eller läsa senaste nytt om solceller. Helt enkelt ditt hjälpmedel inför en solcellssatsning!