Rose-Marie framför sitt hus med nymonterade solceller på taket
  1. Guider inför ett solcellsköp
  2. Installation av solceller
  3. Solpaneler

3 tips från en solcellsköpare till en annan

3 maj 2018

Av Erik Wallnér (wallner@solcellskollen.se)

Rose-Marie köpte för några veckor sedan solceller till sitt hus i Mölndal. Vi gjorde ett besök hemma hos henne för att höra om processen och för att lyssna in tips till andra som står inför ett solcellsköp.

Idén till att skaffa solceller fick Rose-Marie när hon pratade med en tysk vän som för ett tag sedan installerade solceller med sänkta elkostnader som resultat.

“Jag gillar idén med solceller. Sen i min ålder vill man inte gambla ekonomiskt. Samtidigt får man bara 0,2% i ränta från banken. Att investera i huset känns då som rätt sak. Så gick mitt tänk.” — inleder Rose-Marie.

Själva köpprocessen startade i september 2017. Hon började med att göra några offertförfrågningar. Flera säljare hörde av sig, och hon valde att gå vidare med de som upplevdes som mest seriösa och intresserade.

Solcellspaneler som monteras på etttak Den minst roliga under processen enligt Rose-Marie var kraven från Mölndal kommun att ansöka om bygglov — “Jag skulle vilja rycka Mölndal i örat. Man kan inte gynna solel på massa sätt, t.ex. genom solkartan, och så tar man 2500 kr för en bygglovsanmälan.” Som tur är verkar bygglovet för solcellsanläggningar såsom den Rose-Marie installerat, försvinna från och med 1 augusti.

Att utvärdera offerter

Förutom att Rose-Marie ställde säljarnas svar på hennes frågor mot varandra så stärkte hon sin kompetens bl.a. genom att läsa på solcellforum.se. (En sida där solcellsköpare ställer frågor, beskriver sina anläggningar och diskuterar teknikval med varandra — Facebookgruppen Solenergi & solceller småskalig är en annan liknande resurs.)

Utöver att säljarna föreslog olika teknikval så varierade även leveransvillkor och betalningsvillkor.

“Ett viktigt krav för mig var att jag skulle ha en nyckelfärdig anläggning, och inte betala en krona före just en nyckelfärdig anläggning levererades. Det innebar även att jag skulle göra så lite som möjligt, t.ex. att vara hemma från jobbet och vänta in leverans av paneler, något som jag inte har tummat på under processen”. Hon ville även ha en leverantör som var lyhörd inför hennes önskemål.

Till slut föll valet på en lokal entreprenör och tillsammans skissade de hur panelerna skulle placeras på taket, var kabeldragning skulle ske, och hur de skulle placera växelriktaren. Den slutgiltiga anläggningen bestod av 24 mörktonade solpaneler av märket Sharp — totalt 8 kW som förväntas producera över 7000 kWh per år.

Närbild på solpanelerna av märket Sharp påtaket Rose-Marie samlade underlaget hon tog fram under processen i en pärm. Förutom de offerter hon hade fått in visade hon även upp några gula minneslappar med frågor hon ställde till samtliga säljare — angående garantitider, val av produkter och viktiga saker att tänka på vid montage. Hon baserade sitt slutgiltiga beslut på de svar hon fick flest gånger.

En färdig anläggning

Under några regniga dagar i början av april monterades anläggningen till slut. Det hela gick smärtfritt och Rose-Marie är nöjd med resultatet — hon tycker alltifrån montaget på taket till kabeldragningen inne i huset blev bra och prydligt. Nu väntar hon bara på att växelriktaren ska kopplas in, för att till sist kunna producera egen el.

För några år sedan satte hon in en värmepump. Då sjönk elanvändningen från 24 000 kWh till 12 000 kWh. “Att tonårsbarnen flyttade hemifrån spelade nog också in”, tillägger Rose-Marie. Nu med solcellerna på taket siktar hon på att (minst) halvera elkostnaderna igen.

“Jag känner mig redan som en vinnare, det känns bra att göra något för miljön och att bli lite mindre beroende av elbolagen!” — avslutar hon med ett stort leende.

Rose-Maries tre tips till andra solcellsköpare

  1. “Jämför flera leverantörer och offerter!”
  2. “Om du köper nyckelfärdigt, se till att betalningsvillkoren är upplagda så att du inte behöver betala förrän anläggningen är monterad och klar.”
  3. “Kom överens med leverantören om leveransvillkor, för mig var det viktigt att inte behöva förvara panelerna i garaget fram tills installation — jag ville att materialet skulle komma i samband med installation.”
Villa med solceller
Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en stjärna

Letar du leverantör för ditt solcellsprojekt? Jämför installatörer baserat på hundratals omdömen från andra solcellsköpare och ta in offerter.

Jämför leverantörer

Relaterade inlägg

Solcellskollens logotyp

På Solcellskollen kan du jämföra leverantörer baserat på andras omdömen, ta fram en solcellskalkyl för din bostad, eller läsa senaste nytt om solceller. Helt enkelt ditt hjälpmedel inför en solcellssatsning!