Solcellsanläggning på taket av Brf Skonaren med Skansen Krona i bakgrunden
 1. Solcellsstöd och avdrag

Ansökningsstopp för investeringsstödet för solceller den 7 juli

24 juni 2020

Av Erik Wallnér (wallner@solcellskollen.se)

I över tio år har de som köpt en solcellsanläggning kunnat få ett investeringsstöd för sin investering. Stödnivån har förändrats över tid men ligger i dagsläget på 20% av totalkostnaden. Nu är systemet på väg att fasas ut och ersättas med ett “grönt” skatteavdrag på 15% som mer liknar ROT-avdraget i och med att man får det direkt på fakturan. (Man kan även idag ansöka om vanligt ROT-avdrag för en solcellsinvestering men det ligger enligt en schablon från branschorganisationen på 9% av investeringen, och går inte att kombineras med investeringsstödet.)

Det gröna avdraget innebär att pengarna inte kan ta slut såsom fallet varit med solcellsstödet. Enligt förslaget som är på remiss är det kostnader för material och installation som är stödberättigade medan det finns en osäkerhet kring övriga kostnader som ingår i en solcellsinstallation såsom t.ex. resor och taksäkerhet. I det gröna avdraget ingår även batterier och laddstolpar men med en stödnivå på 50%.

Som del i detta har Regeringen nu infört ett ansökningsstopp för investeringsstödet redan den 7 juli. Med andra ord: alla som funderar på solceller — och som vill ha chans att få stödet på 20% — rekommenderas alltså att skicka in ansökan om stödet innan den 7 juli. Ansökan är inte bindande vilket innebär att det går bra att ansöka även om det tillslut inte blir ett solcellsköp. För att man ska få stöd behöver även solcellerna vara installerade före den 30 juni 2021.

Det ska även påpekas att budgeten för solcellsstödet i dagsläget är slut. När vi frågade Susanne Karlsson på Energimyndigheten i våras så gjorde hon bedömningen att pengarna som är budgeterade i nuläget ser ut att räcka till ansökningar som kommit in fram till mars månad 2020 (även om det inte går att säga exakt hur långt pengarna räcker i och med att alla som söker inte bygger osv). Det behöver inte betyda att de som söker fram till den 7 juli kommer att bli utan stöd — förra året tillsattes t.ex. ytterligare pengar även i höstbudgeten.

Det gröna skatteavdraget gäller endast för “fysiska personer”, dvs privatpersoner. Det är fortfarande osäkert vad som kommer att gälla för företag och bostadsrättsföreningar framöver. I dagsläget finns inget besked från Regeringen, medan både branschorganisationen Svensk solenergi och Solelkommissionen lobbar för att stödet ska förlängas om än på en lägre nivå än 20%.

Läs mer: Så ansöker du om solcellsstödet - en guide

Relaterade inlägg

 1. Riksdagshuset en solig dag

  Regeringens besked: villaägare som 2020 blev utan stöd för sina solcellsköp ska kompenseras

  1. Solcellsstöd och avdrag
 2. Riksdagshuset

  Regeringens besked om solcellsstödet: fortsatt stopp för företag att ansöka och privatpersoner stryks ur kön

  1. Solcellsstöd och avdrag
Solcellskollens logotyp

På Solcellskollen kan du jämföra leverantörer baserat på andras omdömen, ta fram en solcellskalkyl för din bostad, eller läsa senaste nytt om solceller. Helt enkelt ditt hjälpmedel inför en solcellssatsning!