Blanketter för att ansöka om investeringsstödet för solceller
  1. Guider inför ett solcellsköp
  2. Solcellsstöd och avdrag

Så ansöker du om solcellsstödet

11 januari 2018

Av Erik Wallnér (wallner@solcellskollen.se)

Obs! Den 1 januari 2021 infördes ett grönt avdrag som innebär att privatpersoner kan dra av 15% av arbets- och materialkostnaden för en solcellsinstallation direkt på fakturan (man behöver alltså inte inte längre ansöka om stödet). För företag och föreningar finns inte längre något stöd att söka sedan regeringen införde ett ansökningsstopp för investeringsstödet.

För att hålla dig uppdaterad kring stöden för solceller kan du läsa våra vanliga frågor eller registrera dig för vårt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden.

Skicka in ansökan så tidigt som möjligt

Vi rekommenderar att du skickar in din ansökan så fort du har fått en uppfattning kring hur mycket solceller du skulle kunna sätta upp.

Privatpersoner kan skicka in ansökan senast 6 månader efter att solcellsprojektet påbörjats (övriga måste skicka in ansökan innan projektet har påbörjats). Enligt förordningen anses projektet påbörjat när man ingår köpeavtal. Däremot kan man börja bygga även om man inte har fått beslut från sin länsstyrelse.

De som har fått ett beviljat beslut ska efter att projektet är slutfört redovisa sina kostnader för sin Länsstyrelse. Det är datumen på fakturorna för de stödberättigade kostnaderna som kommer bli avgörande för om ansökan kommit in vid rätt tillfälle.

Man kan få stöd för hela solcellsanläggningen inklusive installationskostnader. Har du betalat 100 000 kr inklusive moms för ett nyckelfärdigt solcellssystem blir stödnivån 20 000 kr. (För företag räknas stödbeloppet ut exklusive moms.) Stödberättigade kostnader kan även innefatta projektering (om man till exempel har en konsult som utför det arbetet). Du kan se de stödberättigade kostnaderna här, under paragraf 6.

Det går inte att kombinera solcellsstödet med ROT-avdrag. Det är dock möjligt att ansöka om solcellsstödet, och ta ROT-avdraget ändå. Om ansökan sedan blir beviljad så har man möjlighet att betala tillbaka ROT-avdraget inför utbetalningen av solcellsstödet. ROT ligger oftast på 9% av den totala investeringen.

Att fylla i ansökan

Det underlättar givetvis att fylla i ansökan om du har tagit in en offert (som du exempelvis kan göra här). Det är dock inte nödvändigt – du kan även uppskatta storlek på anläggningen eller anta schablonbelopp när du ansöker. Du kan till exempel använda Solcellskollens räknesida för att uppskatta kostnad och elproduktion för ditt tak.

Det är inga problem att inte vara säker på exakt vilken solcellseffekt (i kilowatt eller kvadratmeter), vilken typ av moduler, eller uppdelning av kostnader när du fyller i ansökan. Du kan själv komplettera din ansökan med uppdaterade uppgifter ifall något förändras innan du har fått ditt beslut. Detta görs genom att kontakta din handläggare på Länsstyrelsen och meddela vilka förändringar som skett tillsammans med ditt tilldelade ärendenummer.

Om du inte vet hur stort system du kommer installera i slutändan - ta höjd i ansökan. Länsstyrelsen kan inte lova att de kan bevilja ett högre belopp än vad som står i ansökan som du skickat in från början. Så står du i valet och kvalet om du ska satsa på 5 kW eller 10 kW, ansök om 10 kW - och meddela din Länsstyrelse om det sker förändringar under projektets gång så att de har rätt uppgifter inför handläggningen.

Om du saknar information när det gäller uppdelningen av kostnader så kan du t.ex. anta att arbetskostnaden blir 30% av totalbeloppet, och kostnaden för solcellsmodulerna 45%, och övrigt material 25%. (Dessa ungefärliga schablonkostnader är framtagna av Johan Lindahl, talesperson för Svensk Solenergi, se sida 20 i denna rapport). Även denna information kan du komplettera under projektets gång.

När ansökan är klar

Du kan antingen ansöka genom att fylla i ansökan online via Boverkets e-tjänst, eller genom att fylla i denna blankett och skicka in den via post till din länsstyrelse. Du hittar adressen till din Länsstyrelse via denna länk.

Om du vill ha hjälp att fylla i ansökan, eller vill veta hur lång just din kötid är kan du höra av dig till Länsstyrelsen. (Vissa länsstyrelser listar även köerna på sin hemsida.) Även solcellsleverantörerna bistår ofta med hjälp att fylla i ansökan.

Villa med solceller
Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en stjärna

Letar du leverantör för ditt solcellsprojekt? Jämför installatörer baserat på hundratals omdömen från andra solcellsköpare och ta in offerter.

Jämför leverantörer

Relaterade inlägg

Solcellskollens logotyp

På Solcellskollen kan du jämföra leverantörer baserat på andras omdömen, ta fram en solcellskalkyl för din bostad, eller läsa senaste nytt om solceller. Helt enkelt ditt hjälpmedel inför en solcellssatsning!