Checklista: så skaffar du ett hemmabatteri - Solcellskollen
En hand som håller i en penna över en ansökningsblankett för det statliga batteristödet

Checklista: så skaffar du ett hemmabatteri

Trots att batterier för lagring av solel fortfarande är dyrt, så är det onekligen en framtidsteknik. Vi har sammanställt en lista med saker som kan vara bra att tänka på för den som vill installera batterier.

1. Ansök om investeringsstödet för batterier

För privatpersoner som är anslutna till elnätet, och som vill komplettera sin solcellsanläggning med batterier, finns för tillfället ett batteristöd på 60% av hela investeringskostnaden. Maxbeloppet är 50 000 kr. Precis som med solcellsstödet så är det Länsstyrelsen som handlägger ansökan och svarar på frågor. Blanketten som ska fyllas i hittar du här. Vi rekommenderar varmt att ansöka om stödet, så fort du börjar överväga att komplettera ditt solcellssystem med batterier. Om man får stödet skall batterierna senast vara driftsatta 31 december 2020.

2. Välj batteriteknik efter ändamål

Olika batteritekniker kan skilja sig avsevärt i teknisk prestanda, t.ex. är blybaserade batterier betydligt billigare än litiumbatterier, men de har kortare livslängd och är inte lika lämpade för kontinuerlig laddning och urladdning. Av de två ses litium därmed som den mest lovande batteritekniken för just hemmalagring av el. Detta speglas även av marknadsutvecklingen i Sverige: enligt Daniel Kulin, handläggare på Energimyndigheten, är 347 av 365 ansökningar av batteristödet just för litiumbatterier.

3. Dimensionera efter solcellssystemet

Batterier kommer inte göra så att du blir självförsörjande — så till vida du inte bor på en segelbåt eller sommarstuga sommartid — utan syftet med batterierna är att öka den andel el som du kan använda i hushållet jämfört med den el som matas ut och säljs på elnätet. En bra tumregel för en villaägare är att installera 1 kWh för varje kW solceller man har. För ett solcellssystem på 6 kW är oftast 6 kWh plus minus 2 kWh en rimlig batteristorlek. (För en mer precis dimensionering behöver man även titta på elanvändningen i hushållet.) Ju mindre ett batteri är, desto mer kommer det nyttjas — och vice versa.

4. Kolla med din solcellsleverantör om de även installerar batterier

När det gäller att hitta leverantör och välja fabrikat på batteri är nog det lättaste alternativet att se med din solcellsleverantör om de även installerar batterier, och vad de har för erbjudande. (På Solcellskollen kan du se på respektive installatörprofil om de även säljer batterilösningar). Om du installerar batterier i samband med solcellerna så är sannolikt den enklaste och billigaste lösningen att välja en så kallad hybridväxelriktare som är kompatibel med batterier från början (de styr automatiskt vad som skickas in i batteriet och vad som görs om till växelström). Många av de största fabrikörerna av växelriktare har sina egna hybridsystem. Batterier kan dock även kopplas in på ett befintligt solcellssystem, men då krävs generellt en extra batteriväxelriktare (om de inte finns inbyggda i batterierna).

Av Erik Wallnér

wallner@solcellskollen.se

Publicerad April 19, 2018

Följ gärna vårt nyhetsbrev för att en gång i månaden ta del av nya blogginlägg och andra nyheter från solcellsvärlden!

Relaterade inlägg

  1. Om planerna kring vehicle-to-grid med Alexandra Österplan från Nissan

På Solcellskollen kan du jämföra leverantörer baserat på andras omdömen, ta fram en solcellskalkyl för din bostad, eller läsa senaste nytt om solceller. Helt enkelt ditt hjälpmedel inför en solcellssatsning!