Del 2: Elcertifikat och ursprungsgarantier för solceller, så ansöker du
28 augusti 2018
Av Erik Wallnér (wallner@solcellskollen.se)
I denna guide går vi igenom hur man registrerar sig för elcertifikat och ursprungsgarantier via Energimyndighetens e-tjänst. Om du vill ta reda på grunderna om vad de är, vad de är värda, och vilka man kan sälja dem till rekommenderar vi att du börjar med del 1.
När ska man registrera sig?
Du kan registrera ett konto för elcertifikat och ursprungsgarantier först när din solcellsanläggning har installerats och du har fått en ny elmätare inkopplad av ditt elnätsföretag. Du kan även registrera dig i efterhand men observera att du bara får certifikaten efter det tillfälle du registrerar dig.
Vad är bra att ta reda på före registreringen?
Innan du börjar med registreringen rekommenderar vi (förutom en stark kopp kaffe) att du tar reda på följande uppgifter:
- Vilket företag det är som ansvarar för att skicka in dina mätvärden som elcertifikaten och ursprungsgarantierna baseras på. Det finns i regel två alternativ: antingen din nätägare eller ett företag som tillhandahåller elcertifikatmätare för hela solelproduktionen. Om du har fått en extra elcertifikatmätare installerad så är det sannolikt det sistnämnda. Det är även möjligt att detta företag kan och vill sköta registreringen åt dig — så detta är med fördel det första du kollar upp!
- Kontaktuppgifter till en kontaktperson på detta företag.
- Anläggnings-ID på din produktionsanläggning. Anläggnings-ID är en artonsiffrig kod, som du har blivit tilldelad efter att din solcellsanläggning har blivit installerad. Detta nummer kan till exempel ha framgått i ett bekräftelsebrev eller dylikt som du fått av elnätsföretaget när de bytte din elmätare i samband med solcellsinstallationen.
- Nätområdes-ID. Om det är din nätägare som ansvarar för inrapportering av mätdata så är det en kod med tre bokstäver som ofta framgår på elnätfakturorna. Om du har installerat en extra elmätare för certifikaten så är det bäst att kolla med företaget som utfärdat arbetet.
- Känna till svaret på frågan om huruvida produktionen rapporteras “i anslutningspunkt till koncessionspliktigt nät”? Detta ska kunna besvaras av det företag som ansvarar för dina mätvärden.
- EDIEL-ID. Alla företag som rapporterar in mätvärden till elcertifikatsystemet har ett EDIEL-ID. Du kan antingen fråga ditt rapporterande företag, alternativt söka rätt på företagets ID genom att söka i fältet “Aktörssök” i övre högra hörnet på denna hemsida.
Hur registrerar man sig?
Du registrerar dig för elcertifikat och ursprungsgarantier på Energimyndighetens hemsida, via denna länk. Följande två steg behöver du gå igenom:
- Steg 1 är att ansöka om behörighet. Energimyndigheten har lagt upp en behändig video som guidar dig genom dessa steg. När detta är gjort kommer du behöva vänta i ca 15 minuter tills din behörighet har gått igenom.
- Steg 2 är att ansöka om elcertifikat och ursprungsgarantier, och även här har Energimyndigheten gjort en video med syfte att guida dig igenom innehållet. Du hittar videon här, och länken till ansökan här.
Hur får man betalt?
Så! När formuläret är inskickat och administrerat av Energimyndigheten kommer Energimyndigheten att starta upp ett så kallat Cesar-konto där du samlar dina elcertifikat och ursprungsgarantier. För att sedan få betalt för elcertifikaten och ursprungsgarantierna så gör man i regel upp med sitt elhandelsbolag eller motsvarande aktör. De förklarar även hur du gör för att överföra dina certifikat till dem.
Vill du läsa mer om elcertifikat och ursprungsgarantier, exempelvis om de som köper dem och vad de används till, så finns en introduktion här.