Investeringsstödet för solceller sänks till 20% — vi går igenom vad som gäller
9 april 2019
Av Erik Wallnér (wallner@solcellskollen.se)
Sedan valet i höstas har framtiden för investeringsstödet för solceller varit oviss. I december röstade riksdagen igenom en budget som halverade budgeten för stödet (till 436 miljoner), och det har även ryktats om sänkningar av stödnivån från den nuvarande nivån på 30%. I måndags kom beskedet från regeringen:
- Budgeten på 436 miljoner utökas med ytterligare 300 miljoner i regeringens vårändringsbudget, dvs budgeten för solcellsstödet är numera på totalt 736 miljoner.
- Stödnivån sänks enligt förordningen från 30% till 20%, med start 8 maj 2019.
Nedan benar vi ut vad de nya beskeden innebär för de som står i kö och de som funderar på att ansöka framöver. Till vår hjälp tog vi Christopher Frisk, handläggare på Energimyndigheten.
Stödnivån 20% gäller för alla, även de som ansökte i fjol
För alla som får sina ansökningar beviljade efter 8 maj kommer det vara den nya stödnivån som gäller. Om man har ansökt om stödet under 2018 och får besked att man är beviljad stödet innan 8 maj så får man den nuvarande stödsatsen på 30%. För ansökningar som beviljas efter 8 maj är det alltså nya stödsatsen på 20% som gäller.
Med det sagt är det väldigt liten chans att man kommer få stödet beviljat före det att stödnivån ändras. I nuläget beviljar länsstyrelserna ansökningar med syfte att jämna ut köerna i landet så att det blir en rättvis situation i alla län, enligt Christopher Frisk. (I praktiken innebär det att man med största sannolikhet inte kommer få sin ansökan beviljad under den nuvarande stödnivån.) Lejonparten av de som sökt kan alltså ställa in sig på 20% i stödnivå, snarare än 30%.
Budgeten är fortfarande mindre än totala kön
Trots höjningen av budgeten med 300 miljoner kommer nuvarande budget inte att räcka till alla som ansökt. Enligt Christopher är kön i dagsläget 1 660 miljoner om man utgår från nuvarande stödnivå på 30%. Om man räknar med en stödnivå på 20% ligger kön på 1 100 miljoner kronor. Kön är alltså fortfarande betydligt högre än det budgeterade beloppet, även om man inkluderar de 300 miljonerna i vårändringsbudgeten. Enligt Christopher förväntas den nuvarande budgeten räcka till att beta av ansökningar till någonstans under december 2018. De som har ansökt därefter, eller som ansöker framöver, får alltså hoppas på framtida budgetar.
Ytterligare ändringsbudget kan ske
Så hur kan man tänka om man ansökt under 2019, eller fortfarande inte slagit sak i att ansöka — går det att räkna med investeringsstödet? Det korta svaret är fortfarande nej. Dock kan regeringen redan till hösten besluta om att skjuta till pengar till solcellsstödet i höstbudgeten. Så rekommendationen är att söka men att samtidigt vara medveten om att ett beviljande är beroende av att mer pengar skjuts till, antingen i år eller nästkommande år.
Om du ännu inte ansökt om stödet så har vi tagit fram en guide om hur man kan gå tillväga för att ansöka.