Erik från Solcellskollen och Lisa står framför familjen Lundins nyinstallerade solcellssystem.
  1. Installation av solceller

Lisa om varför de valde att “överdimensionera” sin solcellsanläggning

21 oktober 2019

Av Erik Wallnér (wallner@solcellskollen.se)

“Jag var så oerhört sugen på det här med solceller” säger Lisa Lundin när vi kommer hem till henne i västra Göteborg, och frågar om hur solcellsprojektet började.

Att det hade dröjt till i vintras med att sätta bollen i rullning hade att göra med att de nyligen hade flyttat, och att hon länge gått runt med uppfattningen att östvända tak inte passade tillräckligt bra för solceller. “Men nu när priserna gått ner förstod vi att det kunde vara ett bra tillfälle att titta på förutsättningarna för vårt tak”, säger hon och tittar upp på det solcellsbeklädda taket.

Redan från början var Lisa inställd på att hon ville täcka hela taket med solceller. Haken? Det skulle innebära att solcellerna med råge producerade mer el än vad som används i hushållet: elförbrukningen per år ligger på runt 6 500 kWh och deras tak täckt med solceller skulle kunna producera ungefär dubbelt så mycket el.

Trots att man på grund av skalfördelar oftast får bättre pris per panel ju större anläggningen är, blir ekonomin i en solcellsanläggning oftast som bäst om man inte överskrider sin årsproduktion. Den huvudsakliga anledningen är att man bara får skattereduktion på 60 öre per kWh för såld el som motsvarar mängden el man köper. Om man “överproducerar” blir alltså den andel el som överskrider årsförbrukningen betydligt mindre värd då man i stort sett bara kan räkna med att få spotpriset på el som ligger runt 40 öre per kWh.

Detta hindrade dock inte Lisa med familj från att vilja gå vidare med projektet. “Det går att göra en lägenhet på bottenvåningen i huset och vi kanske får en framtida hyresgäst … och en elbil? Det ville vi ta höjd för. Och fram tills dess känns det bara fint att putta in lite extra förnybar el, även om vi inte tjänar max i kronor.”

Sagt och gjort: beställningen hamnade på en anläggning med en förväntad årsproduktion på uppåt 14 000 kWh.

Lisa Lundin vid köksbordet Lisa går vid köksbordet igenom de avtal hon fick från elnätbolaget när anläggningen väl var installerad.

Det sista frågetecknet för Lisa hade att göra med vad elnätbolaget skulle säga. Enligt ellagen har alla med en huvudsäkring på som mest 63 A (dvs i stort sett samtliga svenska villaägare) rätt att kostnadsfritt mata ut sin överskottsel på nätet — så länge man har en årsproduktion som inte överskrider konsumtionen. Om man “överproducerar” har elnätbolaget möjlighet att ta ut en extraavgift för inmatningen samt en engångsavgift, något som dock långt ifrån alla nätägare gör.

“När Göteborg Energi kom hit för att byta elmätare så blev de förvånade av hur stor anläggningen var, de visste inte riktigt hur de skulle klassificera oss utan skulle ta ett internt, mer genomarbetat, beslut först. De hade två alternativ på avtal, ett för mikroproducenter och ett för småskaliga producenter” berättar Lisa. Någon månad senare fick hon beskedet om att Göteborg energi inte skulle debitera henne några extrakostnader, utan klassificera henne som en vanlig mikroproducent.

När vi till slut går ut för att titta till växelriktaren tar Lisa fram sin app för att kolla upp solelproduktionen hittills. “Tills idag [den 3 oktober] har vi producerat lika mycket el som vi gör av med på ett år. Systemet installerades den 20 juni. Man tär ju så mycket på klimatet i det mesta man gör, vad man äter… Skönt att producera lite extra då”, konstaterar hon.

Läs mer: Vad händer om man producerar mer solel än vad man gör av med på årsbasis?

Familjen Lundins solcellssystem

Installerad effekt: 15,6 kW
Elförbrukning: 6 500 kWh
Förväntad andel solel av elförbrukningen: 215%
Solpaneler: 300 W från Luxor
Växelriktare: SolarEdge
Leverantör: Energiförbättring
Tips till andra solcellsköpare: “Jag jobbar med närliggande saker på Skanska så jag trodde jag hade koll på solceller när vi satte igång processen, men oj så lite jag kunde om t.ex. detaljerna i regelverket. Vi tog kontakt med lite människor som antingen hade gjort detta innan eller var experter på ämnet. Det var ett bra sätt för oss att få kött på benen utan att behöva läsa på allt för mycket eller nörda ner oss.”

Det här inlägget är del av en serie där vi gör nedslag hos användare av Solcellskollen som gått vidare med sina solcellsprojekt och har intressanta erfarenheter att delge.

Villa med solceller
Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en stjärna

Letar du leverantör för ditt solcellsprojekt? Jämför installatörer baserat på hundratals omdömen från andra solcellsköpare och ta in offerter.

Jämför leverantörer

Relaterade inlägg

Solcellskollens logotyp

På Solcellskollen kan du jämföra leverantörer baserat på andras omdömen, ta fram en solcellskalkyl för din bostad, eller läsa senaste nytt om solceller. Helt enkelt ditt hjälpmedel inför en solcellssatsning!