Om hur Lars-Åke inspirerade tre bostadsrättsföreningar att satsa på solceller
30 oktober 2019
Av Erik Wallnér (wallner@solcellskollen.se)
Hägerstenshamnen, “söder om söder”, är platsen för ett av de senaste tillskotten till Stockholms förnybara elproduktion. Den 1 augusti driftsattes nämligen 189,7 kilowatt fördelat på taken av tre bostadsföreningar. “Om man är flera föreningar som gör en sådan satsning tillsammans så behöver ingen bli utpekad och beslutet att installera solceller blir nog lättare”, säger initiativtagaren Lars-Åke Lidström när vi besöker honom i hans lägenhet i ett av husen.
Området i Hägerstenshamnen består av fem bostadsrättsföreningar (och totalt 389 lägenheter) varav fyra av föreningarna utgör en gemensam samfällighetsförening där de organiserar lokalt underhåll. Genom åren har de även använt samfälligheten för att driva igenom projekt såsom att dra in fiber och installera laddboxar för det gemensamma garaget.
Samfälligheten hade tidigare installerat gemensamma laddboxar. Solceller var den naturliga fortsättningen.
“Det naturliga steget var att även kolla på solceller”, säger Lars-Åke och syftar på när han för två år sedan la fram ett förslag till styrelsen om att utreda möjligheterna för solceller.
Till en början kollade Lars-Åke tillsammans med kassören i samfälligheten, Bengt Dahlstedt, upp föreningarnas tak i Stockholms solkarta. “Vi har en massa tak, så förslaget var att börja med de tak som hade allra bäst solförutsättningar”. Även elförbrukningen kollades upp för respektive fastighet för att avgöra hur mycket solceller som var aktuellt. Eftersom de boende har egna elavtal för hushållselen med respektive elbolag så var det viktigt att ta reda på den gemensamma elförbrukningen, dvs den el som går åt till saker såsom tvättstugor, belysning utomhus och i korridorer, och till hissar.
Slutligen tog de in preliminära offerter från ett flertal leverantörer. Valet föll på en leverantör som de tyckte gav ett bra intryck, låg rimligt i pris, och som i offerten beskrev förutsättningarna — en blandning mellan låg- och höghus — bäst. Investeringsbeslut togs sedan av respektive förening var för sig.
Tre av fem av föreningarna valde att göra en beställning efter att Lars-Åke, Bengt och leverantören varit med och informerat på respektive beslutsmöte. En av de två föreningar som inte valde att gå vidare hade precis haft en vattenläcka i garaget. “De hade annat att tänka på, det var lite synd, de hade det bästa taket, en länga i perfekt sydläge”, enligt Lars-Åke.
När vi besöker Lars-Åke har anläggningen varit i drift i ett par veckor. Anläggningarna förväntas producera mellan 40 och 50% av den gemensamma elförbrukningen i respektive förening, vilket gör att de då och då kommer att sälja el. Som tur var ligger huvudsäkringen i samtliga fastigheter under 100 A vilket innebär att de kommer få skattereduktion för överskottet som säljs via elnätet. “En fastighet hade 125 A inför projektet, men de kunde säkra ner då säkringen ändå var överdimensionerad”, flikar Lars in.
Enligt Lars-Åke har redan andra bostadsrättsföreningar börjat höra av sig för att ta del av erfarenheterna. “En förening i Södermalm har redan hört av sig, jag tänkte ta med segerreceptet från vår satsning dit!”, säger Lars och ler.
Några av de solcellsbeklädda taken i Hägerstenshamnen. Totalt sitter det solceller på 8 tak, fördelade på de tre bostadsrättsföreningarna. Lars-Åke har bloggat om satsningen här.
Systemen hos Brf Hägerstenshamnen
Installerad effekt: 29,1 kW (Brf 2), 90,8 kW (Brf 3) och 69,8 kW (Brf 4)
Elförbrukning: 60 000 kWh, 150 000 kWh och 150 000 kWh
Förväntad andel solel av elförbrukningen: 41%, 51% och 40%
Solpaneler: 310 W från HPSolartech
Växelriktare: Solis
Leverantör: HPSolartech
Tips till andra solcellsköpare: “Solceller är bra nu, så dröj inte, investera nu! Inför ny spjutspetsteknik, som solceller, finns en tendens att skjuta på
igångsättandet i avvaktan på kommande förbättring av tekniken. Men tänk om man exempelvis hade väntat med att bygga järnvägen för att det hela tiden kunde komma att levereras bättre tåg: Då hade vi fortfarande väntat med bygga järnväg här i landet.”
Det här inlägget är del av en serie där vi gör nedslag hos användare av Solcellskollen som gått vidare med sina solcellsprojekt och har intressanta erfarenheter att delge. För bostadsrättsföreningar som utvärderar en solcellsinvestering finns en guide här och en solcellskalkyl här.