Christoffer Krewer, nybyggt hus med solceller
  1. Installation av solceller
  2. Takintegrerade solceller

Christoffer och Lina om att bygga nytt hus och planera för solceller från början

9 december 2019

Av Erik Wallnér (wallner@solcellskollen.se)

När vi åkte ut till Kållered i Göteborg för att besöka Christoffer Krewer med familj var det med lite extra pirr i magen. Strax över två år sedan var Christoffer nämligen den allra första att använda Solcellskollen för att sätta igång sitt solcellsprojekt.

Nu hade de äntligen fått upp sin anläggning.

“Vi har varit väldigt säkra på att vi vill ha solceller” svarar Christoffers fru Lina när vi frågar hur tidigt i deras nybyggnationsprojekt frågan om solceller dök upp. När Christoffer började samla in offerter fanns inte ens något hus; de hade en tom tomt och en ritning över huset.

“Såhär i efterhand var det extremt onödigt att starta så tidigt med att ta in offerter. Jag slösade med allas tid, inte bara med min egen. Det fanns inte ens något hus då.” Det Christoffer framförallt var ute efter vid det skedet var schablonsiffror över kostnader. “En säljare från ETC gav mig lite siffror och tipsade mig hur jag skulle tänka. Det var precis det jag behövde då”.

Det möjliggjorde dock att de i god tid kunde skicka in ansökan om solcellsstödet, något de fick godkänt redan för ett år sen.

I början var Christoffer inne på att köra på ett integrerat system. Tanken var att systemet skulle synas så lite som möjligt från gatan och att de skulle spara in kostnaden för ett ytterligare tak. “Men såhär i efterhand kändes det mest krångligt, och det skulle förmodligen blivit dyrare än att först lägga ett tak och sen solceller”. Han gillar dock fortfarande idén och ser fram emot att takintegrerade system blir mer standardiserade. “I så fall skulle jag välja något stort etablerat fabrikat. Då det är en integrerad del av taket så vill man kunna få tag reservdelar även när anläggningen har suttit där i 30 år”.

Till slut landade de i en lösning bestående av 48 monokristallina “half-cell” paneler, med en total effekt på 15,4 kW. Taket har de i princip kunnat fylla helt och hållet tack vare strategisk placering av luftuttag och dylikt. Dessutom är taket obrutet vilket innebär att hela takytan pekar åt syd. “Jag hade nog kunnat knô in två ytterligare liggande paneler runt takluckan, men jag kände att det fick räcka, ha ha!”

Familjen Krewers hus i Kållered med solceller på taket Familjen Krewers hus i Kållered. Det krävdes ett tränat öga för att ens se solpanelerna från gatan!

Med en förväntad årsproduktion på strax under 15 000 kWh kommer hushållet med råge att bli nettoproducent på årsbasis. Elförbrukningen är inte helt fastställd med tanke på att de precis flyttat in men enligt deras beräkningar lär det ligga på runt 8000 kWh. Med överproduktion följer vissa nackdelar såsom att man inte får skattereduktion på 60 öre per kWh för den el som överskrider förbrukningen, vilket innebär att värdet på el som säljs blir betydligt lägre. Även elnätbolaget har möjlighet att ta ut en extra avgift för inmatningsabonnemang, något de dock inte har gjort än så länge.

“Vi har pratat mycket om det här med överproduktion, är det värt att lägga flera tiotals tusen extra? Men du tycker det här är kul. Det är din hobby. Så får vi tänka.” säger Lina och ler medan hon tittar på Christoffer.

Solcellssystemet hos familjen Krewer

Installerad effekt: 15,4 kW
Elförbrukning: Ca 8 000 kWh
Förväntad andel solel av elförbrukningen: 180%
Solpaneler: 320 W från Trinasolar
Växelriktare: SMA
Leverantör: SVEA Solar
Tips till andra solcellsköpare: “Det finns mycket man kan förbereda om man bygger nytt och planerar för solceller. Att få så stor yta och optimal taklutning som möjligt utan skuggningar, eller att flytta hinder på taket till exempel. I vårt fall har vi alla luftuttag på samma ställe: avluft avlopp, köksfläkt inkanal, som det heter på fackspråk, och inluften sitter på sidan av huset nedanför taket. Vi har använt ett takmaterial i form av ett plåttak som heter Plannja Trend där man slipper göra hål i taket och kan fästa panelernas montagesystem i skarvarna. Det var billigare än ett äkta bandfalsat plåttak. Vi kollade noga upp fästen som passade och valde till slut fästen från CW Lundgren. Ett ännu billigare takmaterial är korrugerad TRP-plåt men hade vi valt det hade vi antagligen fått popnita, med högre risk för läckage i framtiden. När vi byggde huset bad jag elektrikern dra upp en slang genom takluckan där solcellskablarna får plats. Då slipper vi dra kablage utanpå huset. Hålet för slangen sitter i sargen till takluckan för att i så stor mån som möjligt undvika att vatten kommer in. Vi planerade också plats för växelriktaren och förberedde med slang från den in i elcentralen. Och just det, vi gjorde även plats från början för tre säkringar i elcentralen där vi kopplade in solcellssystemet.”

Det här inlägget är del av en serie där vi gör nedslag hos användare av Solcellskollen som gått vidare med sina solcellsprojekt och har intressanta erfarenheter att delge.

Villa med solceller
Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en stjärna

Letar du leverantör för ditt solcellsprojekt? Jämför installatörer baserat på hundratals omdömen från andra solcellsköpare och ta in offerter.

Jämför leverantörer

Relaterade inlägg

Solcellskollens logotyp

På Solcellskollen kan du jämföra leverantörer baserat på andras omdömen, ta fram en solcellskalkyl för din bostad, eller läsa senaste nytt om solceller. Helt enkelt ditt hjälpmedel inför en solcellssatsning!