Så klarar sig Max på egenproducerad solel när det blir strömavbrott
25 januari 2021
Av Erik Wallnér (wallner@solcellskollen.se)
Solen var långt bakom molnen och regnet piskade ner när vi svängde in hemma hos Max Ramselius i Rävlanda mellan Göteborg och Borås. Även om solen såhär års knappast är att lita på — juni månad levererar ungefär tjugo gånger mer solel än november — stod ett batteri, fulladdat på egenproducerad solel, i hans garage.
För nästan exakt ett år sen lät Max nämligen installera en solcellsanläggning med ett tillhörande batterisystem med så kallad ödriftsfunktionalitet. Det vill säga, när strömmen går har han tillgång till el ändå. Och såhär års — när solen inte är tillräcklig för att ladda upp batteriet dagligen — ställer han in batteriet för att enbart agera som backup.
“Det var vanligt med strömavbrott före jag lät installera detta. Det har inte hänt sen dess. Murphy finns!” säger han och skrattar när vi frågar om han haft nytta av ödriftsfunktionaliteten ännu. Ja, Murphys lag ja, det är alltså tänkespråket om att allt som kan gå fel, kommer göra det.
Så funkar systemet
Max anläggning består av 62 st solpaneler och en toppeffekt på 19 kW fördelat på tre olika väderstreck. Till det har han ett batterisystem på totalt 9,6 kWh. Hjärnan i systemet är två växelriktare på 10 kW vardera, och där den ena är en så kallad hybridväxelriktare som kan välja om den ska mata batteriet eller huset med den solel som produceras.
“Jag trodde först jag kunde driva hela huset vid strömavbrott, men det var sämre än jag trodde, jag blev tvungen att välja ut några saker som skulle funka om strömmen går.” säger Max och berättar att han i samråd med installatören Soldags valde att göra installationen så att kyl- och frys samt några eluttag gick att driva även vid strömavbrott.
Även Max hemmakontor var viktigt att kunna driva. “Man vill ju inte att strömmen går kl. 9 när börsen öppnar och det är full aktivitet” säger Max och refererar till sitt dagliga arbete.
Förutom solcellsanläggningen räknar Max med att merinvesteringen för batterianläggningen med ödrift gick på runt 50 000 kr. “Batteriet kostade 83 000 kronor, och efter batteristödet blev det 33 000. Sen tillkom runt 10 000 kronor för tillkommande eljobb och ett par tusenlappar för hybridväxelriktaren.”
Max berättar även att han kan ändra hur batteriet används. Nu är batteriet inställt på ödrift, dvs det hålls fulladdat för att kunna kicka in när det behövs. I somras var batteriet inställt så att det skulle användas för att minimera mängden el som såldes via elnätet. “Jag märkte dock att huset drar en hel del då elen snabbt tog slut i batteriet ganska snart efter att solen gått ner.”
Hemma hos Max sitter de båda växelriktarna i garaget. Hybridväxelriktaren — på 10 kW från GoodWe — är den vita till vänster. Batteriet är de svarta lådorna i det rullbara stället.
Strömavbrott är trots allt ovanliga
Vi ringde upp Dan-Eric Archer från företaget Checkwatt som driftsatt ett flertal batterisystem med ödriftsfunktionalitet. Han berättar att det vanliga är, liksom i Max fall, att man i elcentralen väljer ut de säkringar som ska ha ödrift. Vanligast är att man ser till att just kyl- och frys, belysning, Wifi-utrustning och några eluttag ligger med.
Att inte koppla upp hela huset på ödriftsfunktionaliteten innebär att man klarar sig längre i ödrift. Dan-Eric lägger dock till att man ofta även är begränsad av storleken på hybridväxelriktaren. “De flesta växelriktare för ödrift ligger runt 10 kW och vanligtvis har en villa högre toppförbrukning än så.” Detta var även en av anledningarna till att Max inte klarade av att driva hela sitt hus i ödrift: han har i dagsläget ett elabonnemang på 25 A med max förbrukning på runt 17 kW.
Dan-Eric nämner även att strömavbrott trots allt är ovanliga. Enligt Svenska kraftnät har snittelkonsumenten strömavbrott 0,02% av tiden, dvs ca två timmar på ett år. Dock är skillnaderna i Sverige stora, för genomsnittskunden på Gotland var det som exempel nästan 20 strömavbrott under 2018. (På sida 32 i denna rapport kan du se hur det ser ut i ditt län.)
Det finns även specifika tekniska krav på anläggningar med ödrift. Enligt Thomas Pettersson, ansvarig för solcellsanslutningar hos nätägaren E.ON Energidistribution, ska anläggningen uppfylla samma krav som en reservkraftsanläggning. Det innebär dels att det krävs en frånkopplare som kopplar bort anläggningen vid strömavbrott och som antingen finns i växelriktaren eller som en separat komponent. Till skillnad från en vanlig nätansluten anläggning behövs även ett separat jordtag. Thomas trycker även på att det är viktigt att välja en leverantör eller elektriker med vana av den här typen av installationer eftersom det ställs högre tekniska krav och konsekvensen av fel är allvarligare.
Max anläggning har solceller åt tre olika väderstreck, mot syd, väster och öster. Här är plätten mot öster.
“Nu längtar jag tills det blir strömavbrott”
Trots att det onekligen bubblar i batteri-Sverige och det kommer nya produkter från tillverkarna hela tiden är ekonomin i batterier fortfarande sådär, framförallt för småhus. Man kan i regel få relativt bra betalt för överskottet och dessutom en skattereduktion från staten på 60 öre per kWh som matas ut på elnätet — vilket innebär att det fortfarande blir mer lönsamt att sälja överskottet än att lagra det i batterier. Med det sagt är batterier mångsidiga, utöver ödriftsfunktionen kan man t.ex. även använda batterier för att få ner sina effekttoppar såsom Ola gör hemma hos sig i Mellbystrand.
Hursomhelst är Max nöjd med sin anläggning: “Rent ekonomiskt är det nog tveksamt, men jag gillar lösningen” och lägger leende till att “nu längtar jag tills det blir strömavbrott!”
Epilog
Två månader efter besöket hos Max, och precis innan vi ska publicera texten, får vi en hälsning om att han fått användning av sitt system:
“Vi hade vårt första strömavbrott igår, det funkade perfekt! Vi kunde jobba vidare utan problem. Vattenfall sa att det skulle ta drygt två timmar [att lösa], men det dröjde nog ca en halvtimme så var elen tillbaka. Jättetråkigt! Det skedde vid 14-tiden, så panelerna matade samtidigt som batteriet laddade ur och det gick bara en enda procent laddning ur batteriet. Och nu vet jag även att ”fiberstationen” i byn har egen backup, då vårt nät funkade utan problem. Då jag kollade i appen drog vi 572 watt, kyl, frys samt våra datorer, så vi hade klarat oss ganska många timmar, och det är ju bra att veta!”
Läs mer: Klart med grönt avdrag för solceller, batterier och laddboxar för 2021 — detta gäller