Krannich monter på solcellsmässan Intersolar i München 2022
Foto: Solar Promotion
  1. Batterier
  2. Solpaneler
  3. Växelriktare

Om de senaste solcellsnyheterna från Intersolar i München med Dennis Lundgren

23 maj 2022

Av Erik Wallnér (wallner@solcellskollen.se)

Solcellsmässan Intersolar i München är ungefär ett lika pålitligt vårtecken som vitsippor och valborgsbrasor. En gång per år vallfärdar nämligen hela Europas solcellsindustri till den årliga solcellsträffen för att ta del av de senaste nyheterna från tillverkare av solpaneler, växelriktare, batterier och montagematerial (och eventuellt för en och annan veteöl).

Nyligen hemkommen från München ringde vi upp Dennis Lundgren från solcellsföretaget Solverket Alfa för att avlägga en rapport.

Ta oss till München, Dennis! För det första, hur stor var mässan?

Det var tio stycken “skepp” eller mässhallar, fulla med olika leverantörer!

För en utomstående kan det verka enformigt att gå runt i dagar och titta på solpaneler. Rektangulära, svarta, och med liknande teknik. Jag förmodar att du är av en annan åsikt?

Naturligtvis! Det finns många olika varianter och ny teknik just när det gäller solpaneler. Det finns olika storlekar och numera kan även färgen variera, vi såg till exempel både gröna och röda solpaneler i München.

Statusmarkören nummer ett bland paneltillverkare är högpresterande solpaneler. Vilken var den mest effektiva panelen du såg under mässan?

Det är lite svårt att säga exakt, men det senaste verkar vara så kallade heterojunction-solceller. Det innebär att man lägger en typ av legering på solcellerna för att få upp verkningsgraden. En av leverantörerna som ställde ut var Meyer Burger — det är en tysk tillverkare som anser att de har de bästa panelerna. Panasonic är en annan duktig tillverkare. De är i alla fall uppe i en verkningsgrad på 22%... där någonstans. Jag trodde vi skulle se större wafers [kiselplattan som utgör själva solcellen, reds. anm.] men det såg vi inte mycket av. Man verkar ligga kvar på 210 millimeters-solceller, och så används som sagt heterojunction och andra finesser för att få upp verkningsgraden.

Ett klassiskt knep för att få upp effekten är att helt enkelt göra panelerna större. Hur stor var den största panelen du såg?

Jag såg helt galna mått, enligt min åsikt. Vissa paneler var 2,5 meter höga, i vissa fall uppemot 3 meter, och strax över en meter i bredd. De är väldigt svårmanövrerade så jag funderar på vem som egentligen köper sådana paneler, det är i alla fall inte lämpliga för tak utan mer för att montera på markställningar. I Tyskland har man satt en gräns på att panelerna på tak får vara som mest 2 meter långa av arbetsmiljöskäl. Och det kan man förstå, det är svårt att hantera större paneler än så på ett brant tak.

Intersolar brukar kunna ge en bild av var utvecklingen är på väg. Vilka paneler tror du dyker upp på villor här hemma om ett till ett par år?

Jag tror effekten går upp. Nu såg vi paneler med en effekt på 430 till 440 Watt. De har samma storlek som de paneler som vi säljer nu med en effekt på 400 till 410 Watt: 1,75 meter gånger 1,13 meter i storlek. Den här utvecklingen har fortsatt nästan som en rak linje. För fyra år sen sålde vi 270 Watts paneler, och idag säljer vi 410 Watts paneler. Och storleken är det inte jättestor skillnad på. Om inte världsmarknaden ändrar sig tror jag vi kommer ha paneler på 420 till 430 Watt om ett halvår. Panelerna består av liknande teknik som idag; det är halfcut [alternativt halvceller], de är i regel helsvarta, även ramarna är för det mesta svarta. Sen är det lite olika hur väl man ser silvertrådarna. Det finns även paneler med silverfärgad ram och en vit bakgrund bakom solcellerna, de är lite mer effektiva och används mycket i stora markanläggningar.

Läs mer: Hur utvecklas solpaneler under 2022? Verkningsgrader fortsätter att öka (men inledningsvis även priser)

Trina Solars monter på solcellsmässan IntersolarStörre och mer effektiva. Exempel på några av de solpaneler som ställdes ut på Intersolar. Foto: Solar Promotion

Växelriktaren, den näst viktigaste komponenten i ett solcellssystem — vad händer på den fronten?

Det händer mycket kring styrning, många erbjuder lösningar där man kan koppla på fler och fler produkter till växelriktaren [för att på så sätt kunna driva fler saker direkt på solel]. Som exempel presenterade SolarEdge deras kompletta smart home system - en hubb med laddbox, batterier, man kan lägga till varmvattenberedare och vägguttag som är styrda. Men då är man bunden till deras system, och man kan bara välja deras grejer.

Ett annat område där det händer mycket är hybridväxelriktare som även funkar med batterier. Problemet för svenska marknaden — där man sätter upp lite större solcellsanläggningar — är att nästan inga tillverkare har hybridväxelriktare över 10 kW. Det var en av våra huvudpunkter på mässan: att hitta en med högre effekt. Vi såg att Goodwe precis hade släppt en på 30 kW men den finns inte på marknaden ännu, det kanske dröjer ett halvår. Jag såg även en hybrid på 15 kW. Jag tror - liksom många med mig - att alla växelriktare kommer vara hybridväxelriktare så småningom.

Effekttarriffer, stora prisskillnader på el över dygnet och nya typer av stödtjänster från Svenska kraftnät. Samtliga har inneburit att intresset för batterier ökat på sistone. Var det något som märktes nere i München?

När jag var i München sist för ett par år sen var det en hall med batterier, nu var det flera hallar. Det var väldigt många nya aktörer. Där kan man säga att Tyskland är framför oss, de är draglok i den här utvecklingen. De har en ännu svårare situation med höga elpriser, med effekt och planerbar energi. Någon vi pratade med sa att 70% av nya solcellsanläggningar i Tyskland kommer med batterier.

Storleksmässigt ligger batterier för villainstallationer från den minsta storleken på 5 kWh till uppåt 30 kWh och de fungerar bara med vissa fabrikat på växelriktare. Jag såg en matris från [solcellsgrossisten] Krannich över vilka som funkar med vilka, det är rätt komplicerat att hålla reda på. Det är typiskt för en ny bransch: det finns ingen standard. Samma sak gäller kring styrningen, varje batteri har en egen app och det är olika med styrning av effekttoppar och stödtjänster. Även där skulle det behövas en standard.

Lyssning på temat: Dan-Eric Archer, Om batterier i elsystemet

Först var det bara tillverkare av paneler, växelriktare och montageutrustning som ställde ut på Intersolar. För ett par år sen började även batteritillverkare trängas på mässgolven. Var det någon ny aktör som på ett påtagligt sätt verkade vilja ge sig in i solcellsbranschen denna gång?

Elbilsladdare märks av. Det har nästan alla i sitt sortiment. Och det är alltifrån “dumma” laddare till extremt komplicerade eller intelligenta laddare. En sak är att kunna ladda när man har ett överskott från solcellerna, många har inte den funktionaliteten, men det har börjat komma för att kunderna kräver det.

Läs mer: Vad kan man tjäna på att ladda elbilen på solel - och hur funkar det?

Det senaste halvåret har — liksom i många andra branscher — präglats av stigande priser och leveransproblem. Lärde du dig något nytt från dina europeiska branschkollegor om vad vi kan vänta oss framöver?

Tyvärr är det så och alla pratar om det här besvärliga läget. Värst är situationen när det gäller växelriktare. Där flaggar alla tillverkare för att det är brist. Där påverkar halvledarbristen, det är lockdown i Kina, det är brist på containrar. Det kan vara som med Huawei: de har mycket växelriktare i Kina men kan inte skeppa dem hit. Leveranstiderna kan skena iväg, från vissa hörde vi december i år. Prishöjningar kan ibland vara retroaktiva, och man vågar inte avbeställa för det finns inget att välja på. En annan kinesisk växelriktartillverkare, Goodwe, trodde den här situationen skulle vara minst i ett år till. När det gäller solpaneler kan man kanske se att priser börjar plana ut om ett halvår eller så, men allt hänger på kriget och sådana saker.

Och slutligen: hann du med något annat: En hop-on-hop-off-tur? Ett besök på BMW-museumet? Eller något annat att rapportera om?

Vi var på ett mingelmöte som Svensk Solenergi hade arrangerat med våra norska branschkollegor. Det var väldigt positiv stämning, alla tyckte det var jättekul att kunna göra såna här saker igen efter Covid. Men någon turism hann jag inte med. Vi var i München två hela dagar och ändå kände jag att jag inte hade koll på hela mässan. Jag hade lätt kunnat spendera två dagar till för att först scanna av och sen få tid att prata med de jag var intresserad av.

Stort tack för pratstunden, Dennis!

Relaterade inlägg

Solcellskollens logotyp

På Solcellskollen kan du jämföra leverantörer baserat på andras omdömen, ta fram en solcellskalkyl för din bostad, eller läsa senaste nytt om solceller. Helt enkelt ditt hjälpmedel inför en solcellssatsning!