Solceller på en vacker gård i Österlen
  1. Installation av solceller
  2. Solpaneler
  3. Takintegrerade solceller

Solceller på villa — här är fem bra exempel!

1 september 2020 (uppdaterad 17 mars 2022)

Av Erik Wallnér (wallner@solcellskollen.se)

Ur ett estetiskt perspektiv är solcellsanläggningar vattendelare. Å ena sidan finns de som knappast tycker de rektangulära, elektroniska, panelerna, — som dessutom ofta avviker från husets form och färg — bidrar till ett hus visuella upplevelse. Å andra sidan finns de som, oavsett utförande, tycker solceller symboliserar förnybar energi, sparade pengar, och en framtidstro i största allmänhet och på så sätt alltid är vackra.

Riktigt så relativistiska ska vi inte vara här. Till den här texten gick vi igenom vår bildbank, både bilder vi tagit själva, och bilder som vi på annat sätt fått ta del av (t.ex. genom kundomdömen på Solcellskollen för att utse några som vi tycker är lite extra tjusiga. Håll till godo!

Roland, Raftälven

Ja, var ska man börja? De blåa fasaderna, den blomstrande sommarängen, solpanelerna som speglar ljuset från jämtländska Sandviksjön?

Mellan Östersund och Strömsund ligger byn Raftälven där Roland Mårtensson sommaren 2019 lät installera en anläggning på 7,4 kW. Nu är målet att sprida solceller till övriga byns invånare — och med tanke på att han byggt Sveriges kanske mest idylliska solcellsanläggning borde det väl kunna gå vägen!

Solceller på en vacker gård i Jämtland Installatör: Solenergi Norr

Jens, Täby

När Jens Odelbring började fundera på solceller var han inställd på ett integrerat soltak som skulle läggas i samband med att han la om taket. Med ett gäng offerter i handen insåg han att det dock skulle bli dyrare och med potentiellt sett även svårare underhåll.

Så istället blev det en utanpåliggande lösning med svarta monokristallina solpaneler, svarta ramar — på ett svart betongtegeltak. Paneler som är symmetriskt placerade i förhållande till gavel, nock, och takfot och som dessutom parerar takfönster och skorsten bra. Det skadar inte heller att anläggningen ramas in av blomstrande nyponbuskar!

Jens själv är nöjd med resultatet, “Man kan säga att jag släppte det estetiska och satsade på att få så mycket effekt jag kunde istället. Vilket jag är väldigt nöjd över nu i efterhand då jag inte tänker så mycket på hur taket ser ut då det smälte ihop bra ändå.”

Solceller på svart betongtegeltak i Täby Installatör: Cellsolar

Åke, Mölndal

Ramfria glas/glas-paneler på falsat plåttak som gör att man undrar: varför har inte alla hus på den här villalängan från 2006 solceller?

Och ägaren till anläggningen, Åke Rosén, är själv nöjd. Följande meddelande fick vi efter det att anläggningen var installerad i mars 2019: “Bra installerad, väldigt liten påverkan på huset. Ställningen för solcellerna sattes i falsarna på plåttaket och kablage drogs på utsidan av huset och in i förrådet där växelriktaren sattes. Solcellerna har nu producerat 20% av våran mars-konsumtion på ca 1100 kWh. Vi är mycket nöjda med leverantör och vad solcellerna presterar.”

Solceller på falsat plåttak i Mölndal Installatör: Penthon.

Mattias, Örnahusen

I februari 2020 hade Mattias fått upp sina solceller i Örnahusen i sydöstra Skåne. En anläggning på 13 kilowatt bestående av helsvarta paneler (med svarta ramar) och fördelat på två sidor av deras loge. Takmaterialet är eternit vilket gjorde det svårare att hitta någon som kunde åta sig jobbet.

Vi är i alla fall glada att de lyckades... Österlen. Där nytt möter gammalt. Vårljus. Mmmmm!

Solceller på en vacker gammal gård i Österlen Installatör: Cellsolar

Bert, Mölndal

Vi har försökt hålla oss till solcellssystem som består av standardpaneler och monteras utanpå på taket (delvis för att det lätt springer iväg kostnadsmässigt när man integrerar). Denna, som vi besökte när den installerades i Mölndal i maj 2018, slinker dock med ändå. 41 integrerade glas/glas-paneler, ett snyggt runtomkringbyggt takfönster, och nockplåt — i perfekt harmoni.

Integrerade solceller på villa i Mölndal Installatör: Penthon

Har du satt upp en solcellsanläggning som du är nöjd med? Vi tar till glada hejarop emot bilder som vi kan använda i liknande sammanställningar framöver. Maila oss gärna på info@solcellskollen.se!

Villa med solceller
Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en stjärna

Letar du leverantör för ditt solcellsprojekt? Jämför installatörer baserat på hundratals omdömen från andra solcellsköpare och ta in offerter.

Jämför leverantörer

Relaterade inlägg

Solcellskollens logotyp

På Solcellskollen kan du jämföra leverantörer baserat på andras omdömen, ta fram en solcellskalkyl för din bostad, eller läsa senaste nytt om solceller. Helt enkelt ditt hjälpmedel inför en solcellssatsning!