Glas/glas eller glas/folie-paneler?
Så länge det har funnits kommersiella solpaneler har de sett ganska lika ut: ett sextiotal solceller bakom en skiva av härdat glas och laminerade på ett bakstycke av plast (även kallad folie). Runtomkring sitter en aluminiumram.
Exempel på en vanlig solpanel.
Paneler med ett bakstycke i plast är fortfarande vanligast och det billigaste alternativet för villainstallationer. På senare år har dock glas/glas-paneler — där man ersätter bakstycket av plast med ytterligare en skiva av härdat glas — blivit allt vanligare, både på den svenska solcellsmarknaden och globalt.
Tack vare en glasskiva på båda sidor blir glas/glas-paneler tåligare. (Du kanske har sett filmklipp där någon står och hoppar på en glas/glas-panel? Det går inte med en vanlig panel.) Glas/glas-paneler kommer därför ofta med längre garantitider. Medan produktgarantier för glas/folie-paneler oftast ligger på 12-15 år finns det glas/glas-paneler med produktgarantier uppåt 20-30 år. Med det sagt ska solpaneler, oavsett paneltyp, hålla länge. Sveriges äldsta nätanslutna solcellsanläggning består t.ex. av glas/folie-paneler och producerar 38 år senare fortfarande bra.
Till skillnad från glas/folie-paneler finns det även glas/glas-paneler utan ram vilket vissa tycker ger ett mer stilrent utseende. Ramfria paneler är även en fördel i de fall solpanelerna integreras i taket då de är tunnare och lättare överlappar med varandra för att hålla ute fukt. Utseendemässigt är det annars små skillnader mellan paneltyperna.
Så vilka paneler ska man välja? Både glas/glas och glas/folie är etablerade alternativ och det är i mångt och mycket en smaksak. Vill du ha ett beprövat alternativ för en så låg kostnad som möjligt? Välj vanliga glas/folie-paneler. Vill du betala lite extra för paneler med längre garantitider? Kör glas/glas.