Bör man välja batterier till sin solcellsanläggning? - Solcellskollen

Bör man välja batterier till sin solcellsanläggning?

I dagsläget finns det få ekonomiska incitament för att installera batterier och lagra solel från dagen när man ofta har ett överskott, till kvällen och natten. Eftersom att man har rätt till en skattereduktion på 60 öre per kWh för el man säljer, samt att en hel del elbolag erbjuder bra betalt för elen, lönar det sig att helt enkelt sälja det överskott man får. Dessutom är batterier för hemmalagring av el fortfarande dyra, trots att det finns ett statligt batteristöd på 60% av investeringen.

Långsiktigt är det dock mycket som tyder på att batterier kommer vara en viktig del av elsystemet och för solcellsägare kan de uppfylla nyttor på fler sätt än att lagra solel, t.ex. genom att hålla nere hushållets effekttoppar eller sänka huvudsäkringen och därmed de fasta kostnaderna hos elnätföretaget. Ett sådant exempel är Ola Wetterstrand i Mellbystrand, som använder sitt batteri till att just hålla nere elnätkostnaderna.

Läs mer: Är det lönsamt att lagra solel i Sverige?]

Skriv gärna upp dig på vårt nyhetsbrev för att en gång i månaden ta del av nyheter om solceller och förnybar energi!

På Solcellskollen kan du jämföra leverantörer baserat på andras omdömen, ta fram en solcellskalkyl för din bostad, eller läsa senaste nytt om solceller. Helt enkelt ditt hjälpmedel inför en solcellssatsning!