Bör man välja batterier till sin solcellsanläggning?

Uppdaterat den 3 april 2023

I dagsläget finns det få ekonomiska incitament för att installera batterier och lagra solel från dagen när man ofta har ett överskott, till kvällen och natten. Eftersom att man har rätt till en skattereduktion på 60 öre per kWh för el man säljer, samt att en hel del elbolag erbjuder bra betalt för elen, lönar det sig att helt enkelt sälja det överskott man får. Dessutom är batterier för hemlagring av el fortfarande dyra, trots att det finns ett grönt avdrag på 48,5% av investeringen.

Långsiktigt är det dock mycket som tyder på att batterier kommer vara en viktig del av elsystemet och för solcellsägare. Förutom att lagra solel från dagen till kvällen kan de t.ex. även användas till att nyttja elprisskillnader över dygnet, säkerställa att man har el vid strömavbrott eller att erbjuda så kallade stödtjänster för att upprätthålla balansen i elsystemet.

Läs mer: Ekonomin i hemlagring av el? Vi har jämfört tre sätt att styra sitt batteri

Villa med solceller
Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en stjärna

Letar du leverantör för ditt solcellsprojekt? Jämför installatörer baserat på hundratals omdömen från andra solcellsköpare och ta in offerter.

Jämför leverantörer