Kan man lagra solel?

Ja, det finns flera sätt att lagra solel, både hemma i huset och i elsystemet i allmänhet. Det vanligaste sättet att lagra el hemma är med hjälp av batterier. Med batterier kan man lagra överskott av solel från dagen till kvällen och natten när man oftast använder som mest el i hushållet. På så sätt säljer man inte lika mycket el.

Batterier innebär dock inte att man blir självförsörjande på el — man är fortfarande beroende av att då och då köpa el från elnätet. Batterier är anpassade för att användas ofta: de lagrar små mängder el (i regel 5-10 kWh) under några timmar, eller max något dygn. Att i Sverige lagra el från sommar till vinter, då solen lyser desto mindre, skulle bli väldigt dyrt med batterier. Dock är det tekniskt möjligt att bli självförsörjande, något man kan läsa om i vårt reportage om Hans-Olof Nilsson och hans självförsörjande hus i Göteborg.

Så bör man välja batterier för sitt solcellssystem? Av ekonomiska skäl blir svaret oftast nej, något vi förklarar vidare här.

Svar uppdaterat den 16 april 2020

Solcellskollens logotyp

På Solcellskollen kan du jämföra leverantörer baserat på andras omdömen, ta fram en solcellskalkyl för din bostad, eller läsa senaste nytt om solceller. Helt enkelt ditt hjälpmedel inför en solcellssatsning!