Kan man lagra solel?

Uppdaterat den 7 juli 2021

Det vanligaste sättet att lagra solel hemma är med hjälp av batterier. Med batterier kan man lagra överskott av solel från dagen till kvällen och natten när man oftast använder som mest el i hushållet. På så sätt säljer man inte lika mycket el.

I dagsläget finns det dock små ekonomiska incitament att investera i batterier. Batterier är fortfarande dyra och man får relativt bra betalt för den el man säljer.

Batterier innebär inte heller att man blir självförsörjande på el — man är fortfarande beroende av att då och då köpa el från elnätet. Batterier är anpassade för att användas ofta: de lagrar små mängder el (i regel 5-15 kWh) under några timmar, eller max något dygn. Att i Sverige lagra el från sommar till vinter, då solen lyser desto mindre, skulle bli väldigt dyrt med batterier.

Villa med solceller
Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en stjärna

Letar du leverantör för ditt solcellsprojekt? Jämför installatörer baserat på hundratals omdömen från andra solcellsköpare och ta in offerter.

Jämför leverantörer