Vilka solpaneler ska man välja?

Uppdaterat den 4 januari 2024

Även om det finns en uppsjö av märken ska det först och främst sägas att solpaneler är en väldigt standardiserad produkt; 2024 utgörs det mesta av vad som säljs på den svenska marknaden av så kallade monokristallina solpaneler där skillnader mellan fabrikat är förhållandevis små. Med det sagt finns det några saker som är bra att tänka på när du utvärderar olika alternativ inför ett köp:

  • Välj certifierade paneler. Certifieringarna som framförallt är av intresse heter IEC 61215 och IEC 61730.
  • Jämför pris per watt. För att jämföra paneler är det viktigt att väga in hur mycket el man kommer att få ut från solpanelen. Och eftersom solpaneler, oavsett fabrikat, oftast genererar en liknande mängd el per watt och år, har det blivit branchstandard att jämföra just pris per watt.
  • Jämför garantier. Det är standard att solcellspaneler har två garantier: en produktgaranti på att de inte ska gå sönder inom ett visst antal år, och en effektgaranti som anger hur väl man kan förvänta sig att panelen presterar över tid. En vanlig produktgaranti är 10-15 år (även om den kan vara så lång som 30 år för så kallade glas/glas-paneler) och enligt effektgarantin ska solpanelen oftast producera minst 80% av sin initiala effekt efter 25 år.

Illustration över en vanlig och en helsvart standard-solpanel Trots att vanliga, monokristallina, solpaneler (till vänster) i huvudsak upplevs som svarta kan man välja paneler som är ännu mer svarta — ibland kallade "all-black" (till höger). Skillnaden är att dessa paneler är laminerade på ett svart bakstycke, istället för ett vitt. Helsvarta paneler har i regel något lägre effekt.

Vill du läsa mer om effekt och storlek på vanliga solpaneler, om hur certifieringarna tas fram och hur man hittar dem i produktblad, rekommenderar vi denna längre guide på bloggen.

Läs mer: Priser på solpaneler dyker och verkningsgrader tickar upp — blir 2024 “köparens marknad”?

Villa med solceller
Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en ifylld stjärna Illustration av en stjärna

Letar du leverantör för ditt solcellsprojekt? Jämför installatörer baserat på hundratals omdömen från andra solcellsköpare och ta in offerter.

Jämför leverantörer