Vilka solpaneler ska man välja?

Det finns en uppsjö av märken och det är inte helt lätt att jämföra solcellspaneler. Dessa saker tycker vi är bra att tänka på när du utvärderar olika alternativ inför ett köp:

  • Välj certifierade paneler. Certifieringarna som framförallt är av intresse heter IEC 61215 och IEC 61730.
  • Jämför pris per watt. För att jämföra paneler är det viktigt att veta hur mycket el de kommer generera i förhållande till priset. Mängden el en solcellspanel genererar per watt och år skiljer sig oftast inte så mycket mellan fabrikat, vilket har lett till att det är branchstandard att just jämföra pris per watt.
  • Jämför garantier. Det är standard att solcellspaneler har två garantier: en produktgaranti på att de inte ska gå sönder inom ett visst antal år, och en effektgaranti som anger hur väl man kan förväntar sig att panelen presterar över tid.
  • Jämför panelernas utseende. Det finns olika solcellstekniker, där de absolut vanligaste är mono- och polykristallina solceller. Polykristallina solceller har en mörkblå ton medan monokristallina solceller är svarta i utseendet.

Vill du läsa mer om hur certifieringarna tas fram och hur man hittar dem i produktblad, om hur långa effekt- och produktgarantier brukar vara, och om fler vanliga solcellstekniker rekommenderar vi denna längre guide på bloggen.

Läs mer: Så tolkar du termerna i din solcellsoffert

Svar uppdaterat den 16 april 2020

Solcellskollens logotyp

På Solcellskollen kan du jämföra leverantörer baserat på andras omdömen, ta fram en solcellskalkyl för din bostad, eller läsa senaste nytt om solceller. Helt enkelt ditt hjälpmedel inför en solcellssatsning!