Den största solcellsnyheten 2019
14 januari 2020
Av Erik Wallnér (wallner@solcellskollen.se)
Vad kommer vi minnas i framtiden från 2019? Januariöverenskommelse och beslut om Brexit? Förmodligen. Greta på framsidan av Time Magazine? Alldeles säkert. Och, ja, nu blir det aningen närsynt, men när man om hundra år, i valfri svensk stad, blickar ut från sitt fönster och möts av ett hav av glittrande solpaneler på alla möjligt tänkbara ytor, är det mycket möjligt att 2019 även var året då solceller till slut även blev lönsamt i Norden — dvs när man med hjälp av solceller kunde producera el billigare än marknadspriset för el.
Under året har solcellsutvecklingen gått som tåget i Europa. 2019 uppskattas marknadstillväxten landa på över 100% enligt SolarPower Europe, och solceller är därmed, i effekt räknat, den elproduktion som byggs ut snabbast i Europa i dagsläget.
Det är dock, faktiskt, inte ens det år med störst utbyggnad hittills. Sen solcells-Europa exploderade i början av decenniet har utbyggnaden faktiskt minskat något. Skillnaden denna gång, och det som gör utvecklingen extra kul, är att utbyggnaden i allt större grad sker på kommersiella villkor. Där solcells-Europa kickades igång tack vare generösa subventioner i framförallt Italien och Tyskland, sker nu utvecklingen framförallt eftersom solceller helt enkelt producerar el billigare än alternativen.
När det dimper ner ett pressutskick i december om att man i Danmark planerar att bygga en storskalig solcellspark helt utan subventioner kommer det ändå som ett bombnedslag. (På 155 MW är den ca 30 gånger större än Sveriges största solcellspark och som finansiär bakom projektet står investeringsfonden Infranode, där bl.a. fjärde AP-fonden och Folksam är ett par av investerarna.) Vi tar det igen. I Norden, tja, en av världens minst lämpade regioner för solceller, är det alltså numera möjligt att bygga solcellsparker som konkurrerar på kommersiella villkor.
Att det är möjligt redan 2019 — tio år efter att den globala solcellsmarknaden på allvar kom igång — säger helt enkelt en herrans massa om vart detta är på väg!
Det har såklart även hänt mycket annat under året när det gäller förnybart i allmänhet och solceller i synnerhet. Nedan listar vi våra poddavsnitt och blogginlägg som verkar har slagit an en ton under året och haft flest lyssnare respektive läsare.
Våra mest lyssnade poddavsnitt 2019
- Joakim Widén, Om potentialen för svensk solel
- Christian Azar, Om vad vi vet (och inte vet) om klimatet
- Marika Edoff, Om att jaga världsrekordet i solcellers verkningsgrad
- Björn Sandén, Om tekniska lösningar för 10 miljarder människor
- Anders Palmqvist, Om varför bränsleceller håller på att ta fart på riktigt
Våra mest lästa blogginlägg 2019
- Hur effektiva är solceller 2019 och hur ser det ut om tio år?
- Optimerare till solcellsanläggningen? Vi reder ut vad som är bra att tänka på
- Dags att lägga om taket? Vi går igenom när takintegrerade solpaneler lämpar sig (och när de inte gör det)
- Vad händer om man producerar mer solel än vad man gör av med?
- Går det att lagra el? Javisst, här är tre alternativ!